Căldura ne dă mari bătăi de cap, mai ales după o perioadă plină de fenomene extreme și neobișnuite perioadei în care ne aflăm. Care sunt băuturile pe care mulți le beau pe caniculă deși nu ar trebui? Nu trebuie să le consumi pe perioada caldă. Ai mai jos câteva opțiuni și pentru lucrurile pe care e recomandat să le consumi într-o asemenea perioadă.
Căldura ne dă bătăi de cap acum după săptămâni întregi în care România a fost cuprinsă de ploi și alte fenomene extreme neobișnuite perioadei în care ne aflăm. Există soluții extrem de utile pentru a suporta cu mult mai ușor temperaturile ridicate.
Sunt mulți oameni care tânjesc după aer condiționat, dar probabil nu au sau nu le fac bine. Este bine cunoscut faptul că nu este indicat să stai prea mult în aer rece, deși cu toții avem tendința asta pentru a ne răcori. Nu este deloc util să bei cafea pe timp de caniculă pentru că are efect diuretic și provoacă deshidratarea mai rapidă.
Te vei simți mult mai bine dacă vei consuma o limonadă de mentă și zmeură, un ceai simplu verde cu gheață, o infuzie de castraveți care să te împrospăteze, o limonadă de pepene roșu sau un smothie dulce cu banană congelată care te va ajuta și cu pofta de o gustare între mese. De asemenea, este util să eviți băuturile și preparatele care au un conținut sporit de grăsimi de origine animală.
1. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);
2. Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
3. Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
4. Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici); evitaţi consumul băuturilor alcoolice sau al celor cu cofeină sau zahăr (carbogazoase)
Cod Galben: „În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică se va accentua și se va extinde astfel încât în toate regiunile vor fi perioade cu vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp”
Cod Portocaliu: „În intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania, Oltenia, Banat, Crișana, vestul și nordul Munteniei și al Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină de medii și mari dimensiuni. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat, îndeosebi în vest, centru și la munte, 70 l/mp.”
(Sursa: meteoromânia.ro)