Meteo ANM. Revin ploile și temperaturile caniculare. Unde vor fi 45 de grade Celsius

Meteo ANM. Revin ploile și temperaturile caniculare. Unde vor fi 45 de grade Celsius
Meteo. Weekend canicular în toată țara

În acest weekend, care începe de astăzi, vom avea parte de temperaturi caniculare, dar și de precipitații. Ieri, pe 24 iunie, ANM a emis o avertizare meteo de Cod Galben de caniculă pentru întreg teritoriul României. În același timp au mai fost emise alte două coduri, un Cod Portocaliu și un Cod Roșu de caniculă.

Meteo. Weekend canicular în toată țara

Dacă până acum am avut parte de fenomene meteo de instabilitate termică și precipitații în cantități mari, începând de astăzi canicula pune stăpânire pe toată țara. ANM a emis trei coduri de avertizări meteo, anunțate încă de ieri, de pe 24 iunie. Conform avertizării meteo de Cod Roșu, vom avea parte de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat. Zonele afectate de temperaturile caniculare sunt județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș.

Astăzi, în cele 7 județe, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade. În nord-vestul țării temeperaturile se vor situa între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborâ, în general, sub 20-24 de grade, anunță ANM.

Cod Galben și Portocaliu de caniculă

Cel puțin pentru ziua de astăzi, 25 iunie, ANM a mai emis alte două avetizări meteo. Este vorba de un Cod Galben, care vizează un val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat. ANM anunță că  va cuprinde toată țara. În același timp indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Cealaltă avertizare meteo, de Cod Portocaliu vizează sud-vestul și centrul țării, unde se va accentua disconfortul termic. Sud-vestul și centrul țării vor avea parte de un nou val de căldură ce se va intensifica. ANM spune că aici va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35-37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborâ, în general, sub 20-22 de grade.

Se vor semnala, local și precipitații, dar în comparație cu prima jumătate a lunii, acestea vor fi mai scăzute în intensitate. În anumite zone cerul va fi variabil în această dimineaţă. Treptat instabilitatea atmosfericã se va accentua şi vor apărea fenomenele meteo de înnorãri, frecvente descãrcãri electrice, averse, grindinã şi vijelii, îndeosebi dupã-amiaza la munte. La noapte în vestul, nordul şi centrul ţãrii există posiblitatea apariției precipitațiilor, dar în cantități moderate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI