Un val de căldură lovește puternic România! Toată țara vizată de coduri de caniculă și disconfort termic. Avertismentul de ultim moment

Un val de căldură lovește puternic România! Toată țara vizată de coduri de caniculă și disconfort termic. Avertismentul de ultim moment
ANM anunță Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă în România

După aproape jumătate de lună de ploi și inundații, România va intra sub caniculă. Cel puțin așa anunță ANM pentru următoarea perioadă. Un nor din Africa de Sud ajunge asupra României. Acesta va aduce temperaturi de peste 38 de grade și disconfort termic accentuat în aproape toată țara.

Europa de Est sub canicula sahariană

Evenimentele cu nori de praf saharieni nu sunt neobișnuite. Dar, în prezent, există un nor masiv de praf saharian care se deplasează și va ajunge în Europa de Est până la sfârșitul acestei săptămâni, spune ANM. Asta înseamnă că vom trece și noi prin fenomene de caniculă și cu temperaturi ridicate. Zona de vest a țării este cea mai afectată de temperaturile în regim de caniculă, este avertizarea dată astăzi de ANM.

De exemplu, în Timișoara se vor înregistra valori de până la 39 de grade, la umbră. Pe de altă parte nu vom scăpa nici de furtuni și precipitații abundente. Zona de est și sud-est va fi în continuare sub feomenele de precipitații. Canicula va aduce și un disconfort termic accentuat în zonele unde temperaturile înregistrate vor trece de pragul de 38 de grade. ANM a emis pentru următoarele zile avertizări de Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă.

ANM anunță Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă în România

Conform meteorologilor ANM, deja  primul val de căldură a început să se facă resimțit. Este vorba un de val de căldură cu disconfort termic accentuat, datorat umidității excesive. Așa cum spuneam, în zona de vest a țării, maximele se vor situa între 34-37 de grade și vor ajunge până la 39 de grade în Timișoara. ANM a emis o avertizare de Cod Portocaliu pentru Caraș Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare. Temperaturile resimțite în aceste județe vor fi cuprinse între 37-39 grade.

ANM mai spun că joi și vineri diconfortul termic va fi resimțit și în  Oltenia, Maramureș, dar și în cea mai mare parte a Transilvaniei. Cu alte cuvinte avertizarea de Cod Portocaliu se va extinde și în aceste zone. De cealaltă parte ANM vorbește de Cod Galben pentru zona de sud a țării, Muntenia, dar și pentru sud-vestul Transilvaniei.

Meteorologii ANM avetizează că în Tulcea, Galați, Brăila și Vaslui se vor face resimțite fenomenele de instabilitate termică, aici precipitațiile acumulând 40-60l/mp. Aversele de ploaie vor avea și caracter torențial, vor fi frecvente descărcări electrice, vijelii și pe alocuri chiar și grindină.

Fenomenele la extreme, de caniculă și precipitații abundente, mai spun meteorologii, se vor semnala și de săptămâna viitoare, în aproape toată țara.

Urmăriți Playtech.ro și pe