Meteorologii au emis noi avertizări meteo pentru fenomene extreme. Ciclonul din România va face ravagii în aproape toate zonele de pe teritoriu. Care sunt urmările nefericite care ne vor aștepta? Ultimele informații de la specialiști.
Întreg teritoriul României se află sub amenințarea ciclonului de la Marea Neagră. Din păcate, avem parte de o perioadă cu manifestări meteo extreme chiar și fenomene asemănătoare unor tornade care își fac apariția în Dobrogea într-o notă mai severă. Un ciclon a intrat în România în cursul nopții.
Acesta a făcut deja prăpăd în Bulgaria, la Varna, iar în țara noastră va zăbovi cel puțin până azi. Administrația Națională de Meteorologie e gata să emită coduri roșii. Nu mai puțin de șase județe din sud-estul țării erau deja sub avertizare de Cod Galben de joi seară.
Averse se arată și în Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei unde vor fi cu caracter torențial și pe alocuri descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși în intervale scurte 20-30 de l/mp și pe arii restrânse 40-50 de l/mp.
Aria ploilor va fi în continuă extindere în cursul zilei de azi, 18 iunie, când este așteptată o actualizare a informării meteo. Chiar și Capitala României este de așteptat să intre sub influența ciclonului.
Un expert a subliniat că ciclonul sună puțin periculos, iar terminologia corectă este de ciclon extratropical. De asemenea, a declarat că avem două tipuri de ciclon: „ciclonul cum a fost, de exemplu, Katrina, este un ciclon tropical
– acela are structura clasică, spirală, ochiul furtunii și poate să producă pagube foarte mari de la vânt și precipitații; ciclonul extratropical este ceea ce avem de obicei la latitudinea noastră – sunt structurile care au front rece și front cald, deci sunt structurile care se pot întâmpla oricând de-a lungul anului și pot să producă precipitații, intensificări ale vântului, fenomenele normale.”
„Ceea ce este în mod particular interesant cu acest ciclon este că el cumva ajută la dezvoltarea acestor furtuni, furnizează cumva o energie pentru aceste furtuni. Deja România are o masă de aer destul de umedă în regiune și atunci acest ciclon poate să ajute la formarea de noi furtuni”
Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme (Sursa Dig24.ro)