Potrivit unei analize ANSVSA, cele mai pline de otrăvuri fructe și legume nu vin din import. Astfel, sunt 100% șanse să mănâci sănătos dacă alegi alimente din Uniunea Europeană.
Autoritățile sanitare au analizat peste 5.000 de probe de fructe, legume și cereale, în anul 2019. Concluzia poate fi următoarea, și anume, aceea că cele mai multe probleme au fost găsite la fructe și legume din România și din Turcia.
Se știe că, deși sunt recomandate în cadrul unei diete echilibrate și diversificate, fructele și legumele pot să îți pună sănătatea în pericol, din cauza substanțelor cu care sunt tratate.
De altfel, un studiu efectuat anul acesta de organizația ecologistă Greenpeace indică că aproximativ 80% din fructele cultivate în mod convențional, iar peste 55% din legume conțin pesticide. Concluzia a reieșit în urma testării de către specialiștii germani a 22.000 de mostre de fructe și legume din propria producție și a alimentelor din import. Aceste analize s-au efectuat pe cel puțin zece mostre din fiecare produs, pentru fiecare țară de proveniență.
Astfel, potrivit studiului, sunt periculoase produsele din țări precum Brazilia, Chile, Africa de Sud, Thailanda, Turcia, India, Kenya şi Columbia. În continuare, îți spunem la ce fructe și legume să fii atent/ă!
Un studiu al organizației de mediu Pesticide Action Nerwork Europe a indicat că până la 99% din strugurii analizați conțin pesticide. Studiul Greenpeace atrage atenția că strugurii din Chile, Germania, India şi Turcia ar trebui ocoliţi.
Portocalele, mandarinele, clementinele, lămâile, grepfrutul sunt, de asemenea, fructe la care conţinutul de pesticide se poate dovedi a fi dăunător pentru sănătate. Poți renunța la fructele din Argentina, Grecia, Spania, Turcia şi Africa de Sud.
Atunci când sunt verzi, bananele sunt tratate cu etilenă, hormonul vegetal de maturare a fructelor. Astfel, bananele din Costa Rica, Ecuador, Columbia şi Panama nu sunt recomandate consumului din motive de siguranţă, potrivit raportului Greenpeace.
Ar trebui evitate, din cauza nivelului de pesticide, perele importate din Chile, Italia, Africa de Sud şi Turcia.
Și căpşunile sunt tratate cu pesticide. Ne referim la cele din Egipt, Belgia, Germania, Grecia, Italia, Maroc, Olanda şi Spania.
Specialiştii atrag atenţia că cele din Maroc trebuie evitate.
Ar trebui evitați îndeosebi morcovii din Spania, din cauza nivelului riscant de toxicitate.
Ar fi bine să renunţi să mai cumperi cartofi importaţi din Franţa. De asemenea, evită cartofii încolţiţi, întrucât aceștia conțin substanţe toxice pentru organism.
Indiferent de mărime sau de culoare, ardeii graşi din Turcia ar trebuo evitaţi.
Greenpeace recomandă renunţarea la dovleceii din Turcia.