Premieră în Justiția din România! Evenimentul s-a petrecut după ce Ștefan Mandachi a dat în judecată statul pentru că nu a rezolvat problema animalelor schingiute. Ce daune va primi afaceristul de la stat?
Ștefan Mandachi primește daune după ce a dat în judecată statul român în urma nerezolvării problemei animalelor care sunt chinuite, maltratate, aruncate în văgăuni și condamnate la moartea. Un judecător i-a dat dreptate cunoscutul afacerist și a obligat astfel statul să plătească daune pentru rezolvarea acestei situații dramatice în care se află necuvântătoarele.
Decizia este o premieră pentru justiția din România: „De-a lungul anilor, am câştigat prin muncă milioane de euro, am contribuit cu alte (şi mai multe multe) milioane la bugetul de stat, dar rar mi-a fost dat să trăiesc o astfel de bucurie la «câştigarea» sumei de 21 EURO (100 lei).
Anul trecut am dat Statul român în judecată pentru ororile la care sunt martor în mod constant, peste tot în ţară: sute de animale chinuite, câini maltrataţi, aruncaţi de pe bloc, petarde înfipte în urechile animalelor, pui zvârliţi în râpe, văgăuni şi iazuri, condamnaţi la foame, frig, moarte”, a detaliat patronul lanțului de restaurante Spartan pe facebook.com.
Antreprenorul a subliniat că acum statul îi datorează daune morale în valoare de 100 de lei: „Suma este infimă, dar simbolul este gigantic.” Peste 200 de animale au fost salvate de la moarte de către Poliția animalelor, iar sute de persoane s-au ales cu dosare penale pentru cruzime. În patru dintre cazuri oamenii legii au arestat agresorii.
Printre aceștia se numără și un bărbat în vârstă de 41 de ani care și-a incendiat calul. Încă din primul bilanț al instituției s-a văzut cât de necesară era o astfel de structură specializată pentru a salva animalele lipsite de apărare.
Polițiștii l-au salvat, dar bietul animal s-a ales cu arsuri pe 30% din suprafața corpului. Medicii au decis să-l eutanasieze pentru a-i curma suferința. În timpul acesta, agresorul a ajuns în spatele gratiilor. Multe astfel de cazuri se petrec în continuare în special în mediul rural.
„Au fost întocmite 300 de dosare penale pe încălcarea legislaţiei protecției animalelor şi au fost aplicate 500 de sancţiuni contravenţionale. Cruzimea, uciderea cu intenţie şi fără drept a animalelor sunt preponderente. Legea penală prevede sancţiunea închisorii pentru aceste fapte sau amendă pentru cele cu gravitate mai mică”
Cms. şef. Daniel Radu, Șeful Direcţiei pentru protecţia animalelor a IGPR