Biserica Neagră din Brașov atrage anual sute de mii de turiști care sunt dornici să o viziteze. Turiștii sunt atrași de istoria acesteia dar și de dimensiunile sale impunătoare. Iată 3 lucruri foarte puțin cunoscute despre Biserica Neagră din Brașov.
Cea mai înaltă clădire din Brașov este reprezentată de Biserica Neagră. Aceasta este construită în stil gotic fiind cel mai mare lăcaș de cult în acest stil din sud-estul Europei.
Biserica Neagră din Brașov reprezintă cea mai fotografiată clădire de la noi din țară, potrivit adevarul.ro. Iată 3 lucruri pe care nu le știe toată lumea despre Biserica Neagră din Brașov.
Puțini oameni știu că Biserica Neagră din Brașov găzduiește o statuie din piatră. Aceasta înfățișează un copil care stă aplecat. Adevărul din spatele acestei statui încă nu este cunoscut.
Potrivit unei legende aceasta ar înfățișa un ucenic care a fost omorât din invidie. Motivul uciderii acestuia ar fi fost faptul că era foarte priceput, lucru care l-a făcut pe meșterul șef să să îi fie frică că acesta îl va întrece și îi va lua locul. Acesta l-ar fi împins de pe biserică, iar ucenicul a murit. La ceva timp după petrecerea acestui eveniment, meșterul șef a aflat că ucenicul îl admira și că avea numai cuvinte de laudă la adresa lui. Acest lucru i-a creat remușcări, fapt ce a dus la ridicarea unei statui în cinstea acestuia. El a fost condamnat la moarte după ce și-a recunoscut fapta.
Conform unei alte legende, statuia ar fi un accident. Fiul unui meșter ar fi căzut în timp ce se construia Biserica, sub privirile tatălui său. Tatăl îndurerat ar fi făcut o statuie care îl înfățișa pe băiat la fel cum arăta ultima dată când l-a văzut.
Orga Buchholz este cea mai importantă piesă din interiorul Bisericii Negre. Aceasta se află în biserică de 182 de ani. A fost construită de Carl August Buchholz. Are un sunet de excepție, neavând modificări. Clapele orgii sunt din fildeș, iar cele superioare sunt din lemn. Numerele celor 76 de registre sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă. Este cea mai mare orgă funcțională din sud-estul Europei.
„Acest instrument reprezintă, într-adevăr, posibilitatea unei viziuni asupra secolului al XIX-lea. Când cineva vine la noi şi cântă pe acest instrument, aude secolul XIX. Pe acest instrument s-au cântat foarte multe slujbe care au avut loc în Biserica Neagră, dar şi în cinstea unor oaspeţi de seamă, începând cu Împăratul Germaniei, care a venit la Biserica Neagră la începutul secolului al XX-lea, şi pentru numeroase delegaţii din multe ţări“, a spus Steffen Schlandt potrivit aceleiași surse.
Cel mai mare clopot din România se află la Biserica Neagră din Brașov. Are 6.300 de kilograme și este din bronz. Meşterul Johann Andraschowsky din Cluj l-a construit în anul 1859.