În următoarea perioadă, vor lua naștere noi stațiuni turistice în România. Pentru dezvoltare, se mizează pe resurse de apă geotermală.
Orașul Săuceni și Municipiul Salonta au devenit vineri stațiuni turistice de interese local, prin decizia Guvernului. Cele două mizează prioritar pe dezvoltarea turistică folosind resursele de apă geotermală. În acest mod, cetățenii vor avea un trai mai bun, dar și mai multe locuri de muncă. Planul este ca în următoarea perioadă să fie construită o zonă de agrement ce conține un centru wellness cu apă geotermală.
„Este un salt calitativ al municipiului Salonta în ceea ce priveşte crearea locurilor de muncă şi pentru un trai mai bun al cetăţenilor din urbea noastră. Această decizie este un pas înainte în dezvoltarea turismului pe domeniile wellness, cultural şi natural. Noi am început un masterplan pentru o zonă de agrement, centru wellness, cu apă geotermală, pentru că sub oraşul nostru se află un zăcământ pe care am primit dreptul a-l exploata şi avem început deja proiectul cu fonduri europene pentru acest centru wellness”, a declarat luni, primarul municipiului Salonta, Török László.
Municipiul Salonta are mai multe obiective turistice, cel mai important fiind Turnul Ciunt, un simbol al orașului. Acesta a fost restaurat și găzduiește primul muzeu literar din România. În ultimii ani, Primăria Salonta a inițiat mai multe proiecte de dezvoltare pentru a dezvolta turismul. Acest lucru va face ca obiectivele turistice să fie mai accesibile. De asemenea, s-a creat și o rută turistică ce vor face mai ușor drumul la obiective. O atracție turistică principală o reprezintă și Cercul de Meșteșugari „Sinka Istvan”. Aici, vizitatorii vor beneficia de o introducere în olărit, sculptură în lemn și tors.
Și orașul Săuceni mizează pe resursele de apă geotermală, pe baza acestora se va dezvolta o rețea turistică de sănătate. Potrivit documentelor de la Guvern, orașul Săuceni este atestat din anul 1214, iar în Evul Mediu a fost un oraș prosper. Printre principalele atracții turistice din zonă, putem menționa Castelul Stubenberg, satele Văii Ierului, lacurile din jurul orașului și statuia Pescarului.
„În oraşul Săcueni există foraje de apă termală, în prezent folosită pentru încălzirea unor instituţii publice sau a unor locuinţe sociale. Apa termală este însă o resursă locală importantă care poate fi utilizată pentru scopuri terapeutice şi de agrement. În localitate există trei ştranduri termale (Săcueni, Ciocaia şi Sânicolau de Munte) care atrag turişti interesaţi de proprietăţile curative ale izvoarelor naturale”, se arată în document.
Săuceni și Salonta au primit acest statut alături de comunele Mălini și Frumosu.