Cazul lui O.J. Simpson din anii 1995, asemănător cu cel din Caracal, a fost cel mai mediatizat proces din istoria Statelor Unite ale Americii. Cu toate dovezile, acuzatul nu a fost condamnat.
Cazul lui Orenthal James (O.J.) Simpson, tras la indigo cu cel din Caracal. Simpson a scris istorie nu numai prin crima sa, ci și prin performanțele sale. Simpson a făcut celebru fotbalul american în anii 70, la echipa Buffalo Bills. Dar atât despre fotbal, Simpson a ucis și nu a fost condamnat. Cum?
Nicole Brown și O. J. Simpson s-au căsătorit în data de 2 februarie 1985, la 5 ani după retragerea lui Simpson din fotbal. Cuplul a avut doi copii, Brooke Sydney și Justin Ryan. Mariajul lor a durat șapte ani, perioadă în care fostul sportiv a fost investigat de poliție de mai multe ori pentru violență în familie și a pledat vinovat. Nicole a depus actele de divorț pe 25 februarie 1992, invocând ”diferențe ireconciliabile”.
12 iunie 1994, la 12:10 a.m, Nicole Brown Simpson, fosta soție a sportivului, și Ronald Goldman, amicul femeii, au fost găsiți uciși în casa lui Nicole din Brentwood, Los Angeles. Femeia a fost înjunghiată de mai multe ori și avea răni pe mâini. Ambele victime muriseră cu mai multe ore înainte de a fi descoperite de autorități. Printre dovezi, unul dintre primii doi ofițeri veniți la fața locului, Robert Riske, a găsit o mănușă plină de sânge. Anchetatorii s-au dus la casa lui Simpson, pentru a-l informa că fosta sa soție fusese ucisă. În spatele locuinței sale, au găsit un Ford Bronco alb cu sânge pe el. În acel moment, detectivul Mark Fuhrman s-a urcat pe un zid exterior și a descuiat poarta, pentru a permite celorlalți anchetatori să intre în imobil. Oamenii legii au susținut că au intrat fără un mandat de percheziție de teamă să nu fie și Simpson rănit.
După ce anchetatorii au reușit să intre, au descoperit că fostul fotbalist părăsise de mult locuința. Simpson luase un avion spre Chicago târziu în noaptea precedentă. Detectivii l-au intervievat, pe scurt, pe Kato Kaelin, care fusese cazat în casa de oaspeți a lui Simpson. Detectivul Fuhrman, într-o plimbare de scurtă durată prin jurul imobilului, a descoperit perechea mănușii, însângerată și ea. Printr-un test ADN, s-a determinat că sângele de pe mânuși provenea de la ambele victime, Nicole și Ronald. Acest indiciu, împreună cu alte date colectate în ambele locuri, a determinat emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Simpson.
Simpson a angajat o echipă de avocați calificată, cunoscută și drept ”Echipa de vis”, ce a fost condusă, inițial, de Robert Shapiro, mai apoi de Johnnie Cochran. Ea era formată din: F. Lee Bailey, Alan Dershowitz, Robert Kardashian, Shawn Holley, Carl E. Douglas și Gerald Uelmen, plus doi avocați specializați în probe ADN: Barry Scheck și Peter Neufeld. Apărătorii lui Simpson i-au convins pe judecători să îi permită acuzatului să se predea, la ora 11 a.m, pe 17 iunie 1994, în pofida faptului că dubla crimă elimina probabilitatea stabilirii unei cauțiuni.
Mai mult, sportivul era pasibil și de pedeapsa cu moartea pentru omor. După multe alte acțiuni intens comentate ale lui Simpson din perioada când a fost plecat, intervalul în care fugea prin oraș de colo-colo, înainte de a se preda, bărbatul a cerut să i se permită să vorbească cu mama lui. Așadar, urmărirea lui s-a încheiat la 8:00 p.m. La scurt timp, fostului fotbalist i-a fost permis să meargă, pentru circa o oră, să vorbească cu mama sa. Zis și făcut. A intrat, au vorbit și au băut un suc de portocale. Avocatul Shapiro a sosit peste aproximativ o oră și Simpson s-a predat autorităților.
Familiile celor două victime, Brown și Goldman, au deschis proces împotriva lui Simpson, așa că, pe 4 februarie 1997, juriul l-a găsit responsabil pentru cele două crime. Celebritatea fostului fotbalist a adus asupra lui toți ochii: presă, televiziune, spectatori la nivel național și internațional. Familiilor le-au fost acordate daune compensatorii și punitive de 33,5 milioane de dolari.