Plăcinta creață este o plăcintă sărată, la care poți să apelezi și la varianta rapidă, și anume, cea preparată cu foi din comerț.
Acest tip de plăcintă nu necesită multe ingrediente, însă coptul durează, dar la final iese un preparat delicios, care se potrivește cu un pahar de bere.
Din start, trebuie să îți spunem că modul de preparare este unul foarte simplu. Se pune la foc mic într-un ibric alături de uleiul și untul, și se amestecă ușor până ce totul devine omogen. Se lasă apoi la răcit.
Apoi, într-un se amestecă brânza de vaci, trebuie să fie o brânză uscată, căci cea umedă lasă mult zer, cu telemeaua fărâmițată cu mâna, ouăle, zahărul și sarea plus aromele care se doresc.
Dacă folosești telemea, ea este destul de sărată și poți să omiți sarea. În continuare, află cum se asamblează plăcinta sărată creață.
Se preîncălzește cuptorul la 185-190 grade, program normal, sus/jos. Se pregătește o tavă de 32 pe 25 cm și se tapetează cu hârtie de copt.
Apoi, se împarte umplutura de brânza în trei părți egale. Se pune pe blatul de lucru o foaie de plăcintă, care se manevrează cu grijă, deoarece foile de plăcintă sunt foarte subțiri și se rup, după care se pensulează cu untul topit. Se așază deasupra altă foaie și se procedează la fel. Acum se pune cea de-a treia foaie și se distribuie prima parte de brânză. Se îndoaie în două foaia și se încrețește, apoi se așază în tava pregătită.
Se procedează la fel și cu umplutura și foile care rămân, repetându-se de trei ori același procedeu. Atunci când totul este pregătit și aranjat în tavă, se înțeapă cu furculița din loc în loc. Se bate ușor oul cu puțină sare, se adaugă smântâna și se omogenizează, iar la final se adaugă și apa. Se distribuie totul uniform, deasupra plăcintei.
Se introduce tava cu plăcinta sărată creață pe treapta a doua și se coace vreme de 35-40 de minute sau până când se rumenește frumos. Apoi, se scoate tava din cuptor, se acoperă cu un șervet curat, 10 minute, apoi se poate porționa cu cuțitul. Se servește cu un pahar de bere rece.