Numeroase filme, documentare, cărți sau diverse scrieri au încercat de-a lungul timpului să creioneze exact viața din Egiptul Antic. Oare au reușit? Iată cât de aproape de adevăr sunt cele mai cunoscute mituri?
Egiptul Antic era cunoscut ca fiind o lume nouă a extremelor. Poveștile care îl creionau plecau de la desfrâuri fără margini la obsesia egiptenilor pentru moarte și se încheiau cu frumoasele petreceri în cinstea zeilor.
Cum stăteau, de fapt, lucrurile și cât adevăr se află în cunoscutele mituri care au rămas în viață până acum? Amintim că majoritatea poveștilor au fost contestate vehement de oamenii de știință. Iată câteva din cele mai cunoscute!
Cleopatra a fost într-adevăr frumoasă?
Ultimul faraon al Egiptului Antic a fost mereu descrisă de scriitori și pictată de artiști drept posesoarea unei frumuseți fără margini. Cu toate astea, există monede romane din vremea sa care arătau că poseda, de fapt, un chip cu trăsături destul de masculine: un nas mare, bărbie foarte proeminentă și buze subțiri. Însușirile care o făceau dorită erau altele, nicidecum fizice. Acesta era carismatică, senzuală, inteligentă și se făcea dorită prin șarmul său fantastic.
Egiptenii erau obsedați de moarte?
Toate dovezile existenței faraonilor arătau că erau osedați demoarte și de lumea fabuloasă ce-i aștepta dincolo de viață. Cu toate astea, unii istorici susțin că obiceiurile de la înmormântările acestora erau pentru a glorifica viața, contrar a ceea ce se știa. Mai mult decât atât, mumificarea era metoda prin care corpul lor, și după trecerea în neființă, continua să fie aproape de cea a celor vii.
Servitorii faraonilor erau uciși?
Dacă faraonii mureau prin diverse moduri, servitorii lor nu erau uciși, așa cum spun nenumăratele legende. Majoritatea țineau foarte mulți la slujbașii lor, astfel că unii dintre ei aveau de păstrat unele secrete ce nu trebuiau cunoscute de oricine.