Miturile despre pâine de care trebuie să știi ca să ai o sănătate mai bună

Miturile despre pâine de care trebuie să știi ca să ai o sănătate mai bună

Pâinea este unul dintre cele mai consumate alimente de pe întreaga planetă și ne oferă o mare parte a necesarului zilnic de calorii.

Din păcate, există numeroase mituri referitoare la care este cea mai bună pâine pentru sănătatea ta și o cultură întreagă s-a dezvoltat în jurul acestor păreri. Însă deși oamenii susțin sus și tare că ei știu care este cea mai bună pâine pentru tine, nu există prea multă literatură științifică în spatele acestor afirmații.

Pentru a testa importanța fiecărui tip de pâine (albă și integrală) asupra organismului, cercetătorii au realizat un studiu, de două săptămâni, la care au participat 20 persoane.

În timpul celor două săptămâni de studiu, cercetătorii au măsurat indicele glicemic al participanților la studiu. Acesta se calculează raportat la zahărul care există în sânge în urma consumului. Deși toate alimentele cauzează o creștere a zahărului din sânge, unele dintre ele determină o creștere alarmantă, nesănătoasă, a acestui indice.

În general, creșterea semnificativă a indicelui glicemic este considerată periculoasă pentru că este asociată cu dezvoltarea rezistenței la insulină, un precursor al diabetului de tip II.

Diabetul, la rândul său, este legat de dezvoltarea problemelor cardiace.

Asumpția multora este că alimentele procesate și rafinate, categorie din care face parte și pâine albă, cauzează un răspuns glicemic mult mai mare decât pâinea integrală, care este mai puțin procesată. Însă rezultatele studiului par să contrazică acest mit larg răspândit și le-a arătat cercetătorilor că ambele tipuri de pâini dau naștere, în cazul majorității oamenilor, unui răspuns glicemic similar.

Problema este că în cazul unor persoane el cunoaște o creștere semnificativă, aparent determinată de bacteriile din intestinul fiecărui individ. Lucru care ne face să credem că nu există un tip de pâine care este mai bună sau mai rea, ci o pâine care este mai bună sau mai rea pentru tine. Se pare că ceea ce este sănătos depinde de persoană și de bacteriile pe care le are în intestin.

Bacteriile și microbi din intestin au un rol important în menținerea sănătății noastre, fiind cruciali pentru buna digestie a alimentelor, în reglarea greutății corporale și în menținerea unei atitudini pozitive.

Trebuie însă să ținem cont de faptul că studiul s-a centrat doar asupra răspunsului glicemic, dar nu și asupra substanțelor nutritive cu care aceste tipuri de pâini vin la pachet. Însă cercetarea este un pas înainte în descoperirea celei mai bune pâini pentru sănătatea fiecărei persoane.

Sursa: Popular Science