Pasca e nelipsită de pe masa sărbătorilor Pascale. Aceasta este ușor de preparat, motiv pentru care majoritatea oamenilor preferă să o facă în casă și să lase doar cozonacul pe mâna profesioniștilor din cofetării și patiserii. Cum se face corect o pască cu brânză?
Pasca e una din preparatele preferate ale românilor, mai cu seamă că mulți preferă să o consume chiar dacă nu e vorba de sărbătoarea cu pricina. Este un desert ușor, dulce, simplu și adorat de toată lumea.
Există mai multe opțiuni de preparare a acesteia, iar una din ele e cu siguranță iubită de cei care nu au prea mult timp de pierdut în bucătărie. Concret, e vorba despre pasca fără aluat, care prin coacere prinde crusta ce susține toată compoziția din brânză cu stafide.
Un secret este să adaugi puțin griș care să întărească „aluatul” și să tragă tot lichidul de la brânza proaspătă de vaci. Cu ingrediente de calitate și puțină răbdare cu siguranță vei pune pe masă un preparat care va fi lăudat de toți oaspeții.
– 300 g faină;
– 25 g drojdie;
– 20 g zahăr;
– 30 ml ulei;
– 2 bucati gălbenuşuri;
– 150 ml lapte călduţ;
– 1 praf sare;
– 1 lingură de coajă rasa de la jumătate de lamâie;
700 g branza dulce de vaci
400 g smantana
200 g zahar
200 g unt
200 g stafide
6 oua mari
4 linguri faina
4 linguri gris
1 pastaie de vanilie
Dizolvă drojdia alături de o lingură de zahăr și două de făină și lasă totul la cald până crește bine maiaua. Pune făina într-un bol mare în care vei turna maiaua, ulterior amestecă bine și adaugă sare, gălbenușuri, ulei și coaja de la o lămâie.
Frământă bine totul și lasă la crescut o oră la un loc cald. Amestecă apoi brânza aleasă cu smântâna și stafidele, mai apoi toarnă totul în tava în care ai pus aluatul în forma pe care o preferi și lasă la cuptor la 180 de grade Celsius până se rumenește. Poți să păstrezi o bucată din aluat pentru ornament.
E recomandat să faci diverse forme precum o împletitură mai aparte din șase bucăți mici sau ceva mai simplu precum o cruce. Poți să pui la sfârșit câteva stafide care să-i dea „față” sau să razi chiar cu câteva minute înainte de a o scoate puțină coajă de portocală pe deasupra. Aceasta se poate face și cu ciocolată.