Carnea de miel rămâne o opțiunea pentru care se pun în balanță multe aspecte. Gustul și mirosul nu sunt acceptate de mulți, peste care se adaugă și modul de preparare destul de pretențios. Cu câteva trucuri, însă, poți scoate la capăt o mâncare delicioasă.
Carnea de miel poate fi pregătită în multe feluri, după preferințele culinare ale consumatorilor, dar și în funcție de caracteristicile bucății alese. Carnea de miel se prepară fie la temperaturi foarte scăzute, fie la temperaturi foarte înalte. Proteinele și grăsimile din aceasta încep să se descompună la 50 de grade Celsius, astfel că prepararea la cuptor trebuie făcută la temperatura de mai puțin de 80 de grade sau la una de peste 150 de grade.
Baițul este obligatoriu pentru acest tip de proteină. Ingredientele care se potrivesc cel mai bine sunt ceapa și usturoiul verde, vinul, cimbrul și rozmarinul, piperul negru și foile de dafin. Pe de altă parte, rețeta de baiț poate fi adaptată după bunul plac.
Marinata pentru carnea de miel are scopul de a frăgezi și de a-i transforma mirosul și gustul cărnii. O rețetă simplă pentru acest baiț conține următoarele ingrediente:
Cantitățile sunt orientative și se folosesc pentru aproximativ 6 kilograme de carne de miel.
Timpul de marinare pentru carnea de miel este de cel puțin 24 de ore, însă aceasta poate fi ținută în baiț până la 6 zile în frigider. După ce ai pus condimentele peste carne, aceasta se pune într-o pungă specială pentru marinat sau într-un vas înalt și se adaugă ingredientele lichide, adică vinul și uleiul.
Totodată, trebuie menționat că dacă marinezi carnea într-un vas este important ca acesta să fie acoperit cu folie impermeabilă de plastic. Înainte de pregătire, carnea trebuie scoasă din frigider și lăsată câteva ore într-un loc ferit de lumină, până ce ajunge la temperatura camerei.