Sectorul creșterii vacilor de lapte se împarte pe zonele de relief. Dacă pentru zona de câmpie fermele cu multe capete sunt cele care tentează și produc un lapte bun, la deal și munte se schimbă situația. Acolo un rol important trebuie să îl aibă fermele mici, în care să se creeze produse specifice.
„Trebuie sa vedem unde se obtine performanta cea mai mare. Adica, pentru productia industriala, ar trebui sa localizam aceste ferme, în principal la campie. Pentru ca acolo, în mod sigur poti face productie competitiva. In zona de munte, desi e laptele cel mai sanatos si mai bun, problema e ca nu sunt rase superperformante. Ar trebui încurajati crescatorii sa treaca la rase perfomante.
Odata cu introducerea denumirii de produs montan, ar trebui sa avem produse din zona de munte etichetate corespunzator si sa încurajam consumatorul sa cumpere astfel de produse. In Germania si Austria, avem lapte din Alpi si lapte din Tirol, care este mai scump cu 20-30 de centi pe litru, dar merita, pentru ca e un lapte de calitate.
Trebuie musai sa mentinem si producatorii mici, care sunt în masura sa aduca venituri în zonele de deal si munte”, este de părere Achim Irimescu, politician român și ministru al Agriculturii în Guvernul Chioloș.
Pe de altă parte, oficialul consideră că trebuie încurajată creșterea vacilor de lapte și la munte, dar pe un segment specific: „Pasunile montane, la peste 1.000 m altitudine, sunt pentru oi. La altitudini mai mici, ar fi ideal sa fie mai ales vaca de carne, dar si vaca de lapte, acolo unde renteaza. Sper ca pe viitor Ministerul sa reuseasca sa impuna o strategie”.
Dacă politicile agricole vor orienta subvenții pe zonele geografice, separat pentru rasele de carne și lapte, treptat se vor duce și fermele. Chiar dacă politica agricolă a încurajat formarea de ferme de vaci de minimum 10 animale, realitatea dovedește că acestea nu apar. Irimescu mărturisește că, prin sprijinul acordat până acum în zootehnie, interesul a fost mai mult pentru fermele cu număr mai mare de capete.
„S-a sperat ca în acest mod se va creste numarul de animale. Cand am fost în teritoriu, mi s-a solicitat sa dam bani si la o vaca, dar în opinia mea, acela este un fel de ajutor social. Din 2017, am coborat pragul pentru zona de munte la 5 vaci. De acum încolo, asta trebuie sa fie politica, sa încurajam mica gospodarie sa-si ia vaci performante.
S-a dat si ajutor de minimis, de 5.000 lei cap de vaca, pentru juninci de rasa, pentru ca si ferma mica de familie trebuie sa-si îmbunatateasca perfomanta. Trebuie sa avem o viziune de perspectiva. Daca un fermier nu face nimic sa-si îmbunatateasca performanta, va fi în mod clar eliminat. Poate sa aiba laptele cel mai bun din lume. Piata cerne producatori”, a completat acesta.