Majoritatea mâncărurilor pot fi reinterpretate și, pe lângă faptul că putem adăuga condimente sau chiar alte produse pentru a le face pe gustul nostru, le putem și transforma rapid din rețete ”de dulce” într-unele de post. Chiftelele sunt la îndemână, iar rețeta lor este ușoară, fiindcă în loc de carne improvizăm, de regulă, cu carbohidrați, cum ar fi cartofi și ciuperci.
O chiftea este o mică minge de carne, asociată uneori cu alte ingrediente, cum ar fi pesmet, ceapă tocată, ouă, grăsime și condimente. Chiftelele sunt gătite prin prăjire, coacere sau înăbușire, fierte în sos. Există multe feluri de chiftele care folosesc diferite tipuri de carne și condimente sau chiar preparate din legume.
Vechea carte de bucate romană ”Apicius” a inclus multe rețete de chiftele. Unele dintre acestea includ carne de miel condimentată și dată prin gălbenuș de ou și șofran. Această metodă a fost adusă în Occident și este denumită ”aurire”. Există multe variații regionale printre ele. Cea mai cunoscută este ”kufteh Tabrizi”, din regiunea nord-vestică a Iranului.
Acest preparat are un diametru de 20 de centimetri, dar aproape aceeași compoziție cu chiftelele din ziua de azi. Diverse rețete de chiftele pot fi găsite în toată Europa și Asia. De la Iberia și Suedia până la subcontinentul indian, există o mare varietate de chiftele din familia ”kofta”.
Spală temeinic cartofii și pune-i la fiert. Curăță ciupercile sau spală-le, după bunul plac, apoi taie-le mărunt. Curăță și toacă ceapa. Dă morcovul prin răzătoarea mică. Călește ciupercile, adaugă ceapa și morcovul și gătește-le împreună până scade tot lichidul. Lasă-le să se răcească și mărunțește-le puțin, dacă mai e nevoie. Curță cartofii de coajă, toacăi sau dă-i pe răzătoarea cu găuri mari.
Amestecă-i cu ciupercile și restul ingredientelor, apoi omogenizează bine compoziția. Formează biluțele, tăvălește-le prin pesmet și prăjește-le în ulei încins ori pune-le într-o tavă la cuptor. Scoate-le pe un platou și servește-le fie calde, fie reci, alături de muștar, castraveți murați, piure sau un sos roșu.