Negresa este un desert construit în Statele Unite la sfârșitul secolului al XIX-lea și popularizat în SUA și Canada în prima jumătate a secolului al XX-lea. Rețeta diferă în funcție de zonă și poate include glazură de ciocolată, cremă de brânză, fulgi de migdale, chipsuri de ciocolată sau gem, cum este întâlnită adesea în România. De asemenea, tot aici se prepară și cu o compoziție diferită, fără ouă sau lapte, pentru a fi potrivită pentru post.
O legendă despre crearea negresei este cea a Berthei Palmer, un renumit socialist din Chicago, al cărui soț deținea ”Palmer House Hotel”. În 1893, Palmer i-a cerut unui patiser să facă un desert potrivit pentru doamnele care participă la Expoziția Columbiană din Chicago. Ea a cerut să fie o prăjitură de mici dimensiuni, care poate încăpea într-o cutie. Rezultatul a fost ”Palmer House Brownie” (n.r. negresa americanilor) cu nuci și o glazură de caise.
Aprinde cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește tava în care vei coace prăjitura. Între timp, pune laptele de ovăz într-o cratiță și lasă-l pe foc până dă în clocot. După ce acesta s-a încălzit destul, adaugă în el ciocolata ruptă în bucăți și las-o acolo timp de cinci minute, apoi amestecă până ce se dizolvă.
Cerne făina împreună cu praful de copt și bicarbonatul, apoi adaugă fulgii de cocos. Deoparte, pune într-un vas uleiul, zahărul, apa, gemul și oțetul. Pune laptele și ciocolată peste compoziția abia făcută, după care pune amestecul de făină și cocos și încorporează bine toate ingredientele. Dă la cuptor negresa și las-o să se coacă preț de 30 de minute sau până când trece testul scobitorii.
Când este gata, scoate-o din cuptor și las-o la răcit. Între acest timp, pregătește ciocolata și crocantul. Pune într-o cratiță laptele de cocos, zahărul, cacao și fierbele împreună un minut sau două, până când se îngroașă. Lasă să se răcească și toarnă peste prăjitură. Pentru crocant este nevoie doar să amesteci fulgii de cocos cu zahărul într-un vas, pe foc. Lasă la răcit și presară peste glazură.