24 mart. 2021 | 18:02

Cum îți faci o gradină de legume acasă. 7 sfaturi de la fermierii României

Utile
Cum îți faci o gradină de legume acasă. 7 sfaturi de la fermierii României
Cum îți faci o gradină de legume acasă? 7 sfaturi de la fiermierii români pentru a-ți pune pe masă produsele

Cele mai bune și sănătoare legume și fructe rămân cele crescute bio. Dat fiind că în magazin sunt sumpe, mai ales acum, într-o perioadă când majorările ne doboară din cauza pandemiei, pentru cei cu un petic de pământ lângă casă există varianta să-și cultive singuri produsele. Fermierii români spun că, cu puțină grijă, răbdare și documentare, poți mușca dintr-o roșie culeasă chiar din curtea ta.

Grădina de legume de acasă: 7 sfaturi de la fermierii români

  1. Alege cu grijă locul – orice porțiune de pământ are potențial să devină o grădină de legume, dar dacă vrei una cu roade, trebuie să ai grijă la amplasare. Un loc potrivit ar fi pe un teren în pantă, cu expunere sudică. „Alege un loc adăpostit, în care să nu sufle vântul în mod frecvent și ține cont de expoziție”, spune Oana Andra, fondator ”Ferma lui Moș Ghiță”.
  2. Pregătește solul pentru plantare – contează enorm ca pământul în care plantezi legumele să aibă un aport suficient de nutrienți, iar solul bun de legume să fie unul bogat în humus. Primul pas pentru a avea un pământ bogat este de a-l curăța bine de buruieni.
  3. Folosește îngrășământ natural – după pașii numiți anterior urmează fetilizarea, iar cea mai bună opțiune este îngrășământul natural. „Fie că optăm pentru compost, mraniță sau preparate granulate, e bine să ne asigurăm că sunt din surse organice, astfel încât să avem siguranța că nu aducem chimicale de sinteză în legumele pe care le vom consuma”, a mai explicat specialistul.
  4. Nu uita de antipatiile dintre legume – „Există anumite antipatii și simpatii între plante, ce țin în principal de nutrienții specifici fiecărei familii și de bolile și dăunătorii comuni”, atenționează Oana. Deși legumele se completează în farfurie, nu au aceeași prietenie și în teren, unde unele legume nu pot sta nicicum lângă altele, cum ar fi usturoiul și ceapa sau roșiile și castraveții.
  5. Nu otrăvi pământul în încercarea de a scăpa de dăunători – „Pesticidele și insecticidele sunt produse de sinteză care, deși acționează foarte repede și sunt la îndemâna oricui, pe termen lung otrăvesc solul și prin asimilarea lor de către plante ajung inclusiv în organismul uman”, atenționează ea. De preferat este să folosești soluții bio, așa încât legumele care îți vor ajunge pe masă să fie sănătoase, iar solul să nu fie compromis.
  6. Urmărește prognoza meteo – „Dacă avem un rozmarin tânăr sau un smochin, e suficient să fim atenți la prognoza meteo și să acționăm doar atunci când chiar avem de-a face cu geruri puternice”, completează Oana. O soluție pentru a proteja legumele de îngheț este să le acoperi cu materiale naturale, precum pânza de cânepă.
  7. Greșeala este mama învățăturii – o grădină de legume necesită multă atenție și implică muncă și rutină. „Trebuie să o observăm constant, să curățăm buruienile, să fim atenți la irigații, la nevoile fiecărei specii de plantă, inclusiv să avem grijă să recoltăm legumele la timp astfel încât să poată rodi altele”, explică aceasta, într-un interviu pentru lovedeco.ro.
Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Era cunoscută în toată România. A ajuns într-o stare jalnică
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
S-A AFLAT cu cât se INDEXEAZĂ pensiile în ianuarie. DEZVĂLUIREA șefului Casei de Pensii
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro