Gospodarii trebuie să știe asta! Anumite legume nu se sădesc una lângă alta. Despre ce legume este vorba și care este motivul pentru care trebuie să le platezi departe?
Chiar și unii dintre cei mai iscusiți grădinari fac asta! Cei mai mulți nu știu de greșeala pe care o fac, alții nu cred că lucrurile stau chiar așa. Nu trebuie să plantezi niciodată roșiile lângă castraveți! Dacă vei face asta, trebuie să știi că sunt două culturi care pot fi foarte dăunătoare una pentru cealaltă. Legumele care sunt benefice roșiilor sunt: morcovul, păstârnacul, pătrunjelul și mărarul, pentru că atrag gărgărițe, călugărițe și păianjeni care se hrănesc cu dăunătorii legumelor. Ceea ce trebuie să știe grădinarii este că roșiile cresc mult mai bine lângă sparanghel, busuioc, fasole, morcovi, țelină, mărar, salată verde, pepene sau ceapă, dar NU lângă castraveți, brocoli, conopidă, varză sau porumb.
Castraveții pot fi plantați lângă fasole, varză, conopidă, porumb, salată verde, mazăre, ridichii sau floarea-soarelui. Trebuie să știi că nu este recomandat deloc să îi plantezi lângă ierburi aromatice, pepeni sau cartofi. Varza nu crește nici ea bine lângă brocoli, conopidă, căpșuni și roșii, dar o poți planta și lângă fasole, țelină, castraveți, mărar, salată, ceapă, cartofi, spanac, salvie și cimbru. Dacă vrei să plantezi fasole, poți să o pui lângă sfeclă, brocoli, varză, morcovi, țelină, conopidă, porumb, castraveți, dovlecei, vinerte, roșii, cartofi, ridichii sau mazăre, dar NU lângă ceapă, usturoi, ardei sau floarea-soarelui.
1. Realizează un plan de grădinărit
2. Pregătește din timp util solul
3. Alege locul de semănare potrivit pentru fiecare plantă sau legumă
4. Fii atent la înălțimea plantelor
5. Achiziționează isntrumente de grădinărit
6. Variază periodic culturile
-Scăderea numărului de recolte.
-Scăderea rezistenței plantelor la boli și dăunători.
-Consumarea nutrietenților din sol.
7. Fertilizează solul periodic
8. Udă constant plantele sau răsadurile de legume
9. Combate dăunătorii