Este important să citești etichetele produselor pentru a avea posibilitatea să alegi produsul potrivit pentru tine, pentru a te informa în cazul în care suferi de anumite alergii, cu privire la reacțiile adverse la anumite substanțe. Dar ce te faci atunci când produsele alimentare comercializate sub mărci identice au compoziție diferită? Această problemă a reieșit în urma unui studiu realizat de Centrul Comun de Cercetare.
În cadrul studiului, realizat de Centrul Comun de Cercetare – serviciu intern al Comisiei Europene – s-au evaluat 1.380 de mostre din 128 de produse alimentare diferite, provenite din 19 state membre. În schimb, eșantionul nu este reprezentativ pentru marea diversitate de produse alimentare de pe piața din Uniunea Europeană (UE).
Studiul a constatat că în marea majoritate a cazurilor compoziția corespundea modului în care erau prezentate produsele: 23% din produse aveau partea din față a ambalajului și compoziția identică, iar 27% dintre produse indicau, prin aspectul diferit al părții din față a ambalajului, faptul că în diferite țări din UE compoziția lor era distinctă.
Un procent de 9% din produsele prezentate ca fiind aceleași în UE aveau în realitate o compoziție diferită, adică partea din față a ambalajului era identică, dar compoziția produselor era diferită. Alte 22% din ele erau prezentate în mod asemănător, dar aveau o compoziție diferită, anume partea din față a ambalajului era la fel, dar compoziția era diferită.
Analiza a mai marcat că utilizarea aceluiași ambalaj sau a unui ambalaj similar pentru produse cu compoziție diferită nu urmărește un model geografic consecvent. În plus, diferența de compoziție a produselor testate nu constituie o diferență în ceea ce privește calitatea produsului.
Autoritățile naționale competente vor fi de acum în măsură să efectueze analize de la caz la caz pentru a vedea practicile înșelătoare interzise în legislația UE privind protecția consumatorilor. Trebuie menționat că studiul publicat de Comisie este cea de-a doua parte a unei comparații de calitate la nivelul UE a produselor alimentare comercializate sub aceeași mască.