Toate statele membre UE vor fi obligate să limiteze cantitatea de acizi grași din alimente până în anul 2021, în urma regulamentului adoptat de Comisia Europeană în luna aprilie. În aceste condiții, produsele de patiserie, mezelurile sau popcornul ar putea dispărea de pe piață, dacă nu sunt în conformitate cu noile norme.
Cantitatea de acizi trans trebuie să se limiteze până la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conținutul produselor alimentare în țările din Uniunea Europeană.
Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi care se găsesc în produsele alimentare și sunt responsabile pentru declanșarea unor boli grave, precum cele cardiovasculare, a diabetului, cancerului, Alzheimer. De asemenea, pot provoca accidente vascular cerebrale. Statisticile arată că din cauza acestor boli mor anual 50.000 de persoane în Europa.
Se estimează că în România acizii trans duc la apariția unor boli în urma cărora mor anual aproximativ 3.000 de persoane.
Produsele alimentare care nu vor fi conforme vor dispărea de pe piață până în anul 2021. Printre acestea se numără produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, supele la plic, chipsurile, mâncarea semi-preparată, margarina, produsele de tip fast food și mezelurile.
Regulamentul adoptat de Comisia Europeană are 4 articole și prevede următoarele:
„Articolul 1. Conținutul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală, din alimentele destinate consumatorului final și din alimentele destinate vânzării cu amănuntul, nu depășește 2 grame la 100 g de grăsime.
Articolul 2. Operatorii din sectorul alimentar, care furnizează altor operatori din acest sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se asigură că acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate informații cu privire la cantitatea de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, în cazul în care cantitatea respectivă depășește 2 grame la 100 g de grăsime.
Articolul 3. Partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul.
Articolul 4. Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Produsele alimentare care nu sunt conforme cu prezentul regulament pot continua să fie introduse pe piață până la 1 aprilie 2021.”