S-a aflat care sunt cele mai periculoase alimente de pe piață, alimente pe care mulți români le consumă zilnic, fără să știe la ce pericol se expun. E-urile sunt substanţele chimice adăugate în produsele alimentare, pentru a pentru a îmbunătăţi aroma, culoarea, sau textura. În alte țări se numesc aditivi alimentari.
Pe măsură ce s-au dezvoltat marile civilizaţii, populaţiile au crescut, la fel şi cererea de hrană. Odată cu aceasta au apărut și aceste substanțe periculoase, care se regăsesc în multe alimente. Spre exemplu, în Egiptul antic, unde este foarte cald, s-a căutat întodeauna soluții pentru a se prelungi durata de viaţă a alimentelor.
Practicile obişnuite de conservare însemnau, pe timpuri, sare, uscarea la soare, maturarea, afumatul cărnii şi peştelui, decaparea şi arderea sulfului în timpul conservării legumelor. Cu timpul, industria alimentară a inventat tot felul de substanţe sintetice, ieftine, care au înlocuit sarea, oţetul şi condimentele.
În total sunt 24 de categorii de aditivi, însă şapte sunt cele mai folosite. E-urile de la 100 la 199 reprezintă coloranţii alimentari. O parte dintre ei sunt extraşi din plante, animale sau minerale, dar cei mai mulţi sunt sintetici, compuşi chimici pe bază de petrol. E 110, numit şi ”galbenul de apus‟, este un colorant galben folosit în dulciuri, prăjituri, budinci şi sucuri. Ultimele studii au arătat că E-110 are efecte cancerigene.
E-urile de la 200 la 299 sunt conservanţi. Aceștia întârzie sau împiedică alterarea alimentelor. E 251, un nitrat de sodiu, este cancerigen și se foloseşte în abundenţă în țara noastră. Este folosit la prepararea mezelurilor, pentru conservarea cărnii proaspete şi chiar la obţinerea brânzeturilor şi lactatelor.
E 300-399 sunt aditivi antioxidanţi, care limitează oxidarea alimentelor. Printre ei se numără E 300, care este vitamina C. Pare complet inofensiv, numai că în majoritatea produselor se foloseşte acid ascorbic de sinteză, un produs de laborator, nu vitamina C naturală.
Agenţii de îngroşare sunt E-urile 400-499. Cei mai mulţi sunt polizaharide, cum este amidonul sau gelatina. În cantităţi mai mari, poate duce la balonare, constipaţie, diaree, iar pe termen lung, la probleme ale colonului.
E-urile 500-599 sunt regulatori de aciditate şi agenţi anti-aglomerare, cum este bicarbonatul de sodiu (E 500). E-urile 600 la 699 sunt menite să schimbe sau să corecteze gustul şi mirosul alimentelor. E 621 – glutamat de sodiu –, este adăugat în supele instant concentrate, mezeluri şi în unele condimente. Are efecte neurotoxice şi poate provoca migrene şi crampe.
Ultima mare categorie sunt E-urile de la 700 la 999 și care reprezentă îndulcitori, agenţi de spumare şi gazele utilizate la ambalarea alimentelor, cum este azotul gazos (E 941). Un studiu făcut în octombrie 2018 de către ANPC din România a scos la iveală cele mai procesate produse.
Mentos Sugarfree 30 g – 16 E-uri
Nestle îngheţată Profiterole 900 ml – 15 E-uri
Vel Pitar fursecuri asortate 4 sortimente 500 g – 15 E-uri
Boromir tortuleţ de biscuiţi cu stafide 50g – 14 E-uri
Cris-Tim produs vegetal tartinabil cu măsline 150 g – 13 E-uri
Auchan pastă vegetală tartinabilă 120g – 13 E-uri
Fox parizer mini 500 g – 12 E-uri
365 prăjitură cu cacao şi fulgi de ciocolată 300 g – 12 E-uri
Salam de vară Maestro – 11 E-uri.