Pentru cei care țin postul Paștelui, cel mai aspru din an, există și varianta preparării unui delicios cozonac de post cu rahat. Modul de preparare e același ca la cozonacul clasic, este gustos și arătos.
Se frământă un aluat care se lasă la dospit, la loc călduț, până ce își dublează volumul. Se amestecă apa, sucul de la portocală și zeamă de lămâie, zahărul, zahărul vanilat, turmericul, 100 grame de ulei și drojdia sfăramâtă și se omogenizam bine cu ajutorul unui tel sau mixer pana ce se topeste zahărul. Apoi, se cerne făina într-un vas mare în care se va frământa aluatul. Se adaugă sarea și praful de copt, se amestecă totul bine si se face în mijloc o gaură unde se toarnă compoziția, după care se frământă.
Se taie în formă de bastonașe subțiri sau cubulețe. Dacă dorești, poți să pui o cantitate mai mare de rahat. După ce volumul aluatului a crescut, se formează cozonacii, dar nu înainte de a aprinde cuptorul la 180 de grade C și a pregăti două tăvi lungi, dreptunghiulare, de 36/13 cm, care se tapetează cu hârtie de copt. Apoi, se împarte aluatul în două jumătăți, iar rahatul în patru. Se ia o jumătate de aluat și se împarte, la rândul său, în două. Se presară făina pe masa de lucru și se întinde cu ajutorul sucitorului, fiecare bucată de aluat în parte și se pun ici colo bucățelele de rahat. Se rulează fiecare foaie și apoi se împletesc două bucăți, iar una cu cealaltă formează cozonacul care se pune pe tava pregătită în prealabil.
De asemenea, se procedează la fel și cu celalte două părți de aluat care au rămas, după care se lasă cozonacii la crescut, pentru încă o jumătate de oră, în tava așeazată la loc cald și ferit de curent, după care tăvile se dau la cuptor, la foc mediu, vreme de 40-45 de minute, în funcție de cuptor. Se poate unge și cu puțin ulei suprafața cozonacilor înainte de a introduce tăvile la cuptor. Când cozonacii încep să se rumenească, se face testul cu scobitoarea, iar când sunt gata se scot din cuptor și se lasă la răcit.