Sfârșitul erei benzinei este tot mai aproape, induce anunțul recent făcut chiar de marii producători de petrol. Scăderea recentă a prețului petrolului la un minim istoric a determinat firmele să își schimbe previziunile.
The Guardian scrie că scăderea recentă a prețului petrolului la un minim istoric a împins firmele Shell și British Petroleum (BP) să își schimbe în totalitate previziunile legate de profitabilitatea companiilor. De pildă, BP a decis săptămâna trecută să își revizuiască prețurile pentru petrol pentru următoarele trei decenii.
Prognozele anterioare ale unui preț mediu de 75 de dolari pe baril în următorii 30 de ani s-au schimbat, valoarea prevăzută fiind acum de 55 de dolari.
Decizia a șters dintr-un foc mai bine de 17 miliarde de dolari din valoarea companiei. Acest aspect poate însemna că rezervele de petrol neextrase încă ar putea rămâne acolo. Tranziția spre energie regenerabilă prevală în declarația CEO-ului BP, Bernard Looney: „Aceste decizii grele (…) ne vor ajuta să concurăm în direcţia tranziţiei energetice”.
Reprezentanții companiei au completat că pandemia va accelera probabil ritmul tranziției spre un sistem de energie mai ecologic, cu mai puține emisii de carbon.
Anterior, compania Royal Dutch Shell a anunțat că recalculează dividentele acționarilor și ”uită” de trei sferturi din bonusurile anuale. Ben van Beurden, CEO-ul Shell, a mărturisit la acea vreme că pandemia ar putea să îi aducă și pe ei mai aproape spre proiecte de energie curată „care ne deservesc mai bine în viitor”.
Carburanții s-au scumpit semnificativ, iar costul a ajuns aproape la același nivel cu cel care era înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19. Deja românii dau la pompă cu 15 lei mai mult pe un plin față de cât plăteau în urmă cu o lună. Prețul barilului de petrol a explodat în ultimele zile.
Acum, acesta este cotat la 63 de dolari, un preț cu 25% mai mare față de anul trecut. Zilele acestea, barilul de petrol a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimul an. Este o creștere mare, care s-a produs într-un timp scurt, iar cauzele sunt atât obiective, cât și speculative. Pe o parte, a crescut mult cererea de produse petroliere din China și India, în timp ce în Arabia Saudită și America producția și stocurile de petrol au scăzut.