Cinci copii din Iași au rămas fără mamă. Femeia a umblat timp de trei ani prin instanțe pentru a-și face acte de identitate, pentru a se putea trata de cancer.
Cinci copii dintr-un sat din județul Iași au rămas fără mamă deoarece femeia nu și-a permis să-și îngrijească sănătatea. Femeia nu avea acte de identitate, așa că a umblat timp de trei ani prin instanțe. În acest fel, ar fi putut beneficia de asigurarea de sănătate. Din păcate, boala avansase atât de mult încât nu s-a mai putut face nimic. Maria este unul dintre cei cinci copii ai familiei Popa. Deja are vise mari pentru vârsta ei. Ea vrea să devină doctoriță pentru a vindeca oamenii ce nu au bani. Nu a trecut nici o săptămână de când a pierdut-o pe mama sa, Veronica.
„A mai fost la spital, dar n-au reușit să-i rezolve problema, că ea nu a avut acte. Dacă ai bani, ai mamă și tată. Dacă nu ai bani, nu ai nici mamă, nici tată. Așa e la noi, ce să faci!”, spune resemnat Ionel Popa, tatăl copiilor.
Veronica nu a avut acte de identitate pentru a beneficia de asigurarea de sănătate sau alte îngrijiri medicale ce i-ar fi putut salva viața. A putut beneficia de servicii medicale doar în momentul în care a născut și atunci când boala a avansat prea mult. A reușit să-și obțină buletinul, după trei ani de umblat prin instanțe. Din păcate, a fost prea târziu. Cei cinci copii au fost lăsați fără mamă, iar tatăl fără soție.
Preotul satului, Dan Damaschin a auzit de drama familiei și acum le construiește o casă celor cinci copii rămași fără mamă.
„Familia Veronicăi este una din multele familii din România care se confruntă cu mari drame, atunci când apar probleme de sănătate. Veronica nu a reușit să se trateze la timp, boala, un cancer în zona calcaneului, s-a agravat”, explică preotul Dan Damaschin.
Veronica a fost la spital în urmă cu o lună, însă a venit înapoi fără nicio speranță.
-Ce-ți lipsește ție, Elena, cel mai mult?
– Mama! Pentru mama îmi doresc să fac ceva în viață, să reușesc ceva în viață, adaugă copila, cu o maturitate dezarmantă.
– De acum trebuie să îl ajut și eu pe tata, să am grijă de surori, să-l mai ajut la treabă, spune băiatul.
Preotul Dan Damaschin are în grijă 8.500 de copii ce provin din familii nevoiașe. Acesta încearcă să deschidă un centru medico-social unde femeile ce nu au o situație financiară bună să poată benefica de investigații medicale gratuite.