O rețetă simplă și perfectă pentru perioada în care ne aflăm, îndreptându-ne cu pași repezi spre o primăvară în toată regula. Prăjitura cu nucă și gem este desertul copilăriei multora. Cum să-ți iasă exact ca atunci?
Pe lângă pandișpanul cu vișine, checul în două culori, grișul cu lapte sau celebrele gogoși își făcea loc în copilărie și prăjitura cu nucă și gem. Aceasta era preferată de mulți pentru era foarte ușor de preparat, multe dintre ingrediente se aflau deja în casa tuturor și nici nu era nevoie de o îndemânare de bucătar șef pentru a o prepara.
De asemenea, era o încântare după o cină copioasă. Desertul se poate face și în perioada de post, eliminând ouăle sau laptele din compoziție. Secretul constă în gemul pe care-l folosești. Dacă vei combina totul cu un gem de prune uscate, care vor da un gust de afumat, totul va fi fantastic.
250g margarină
150g zahăr
100ml apă rece
550g făină
un plic praf de copt
esență de lămâie
2 pliculețe zahăr vanilat
un praf de sare
400g gem de prune
50g nucă
Amestecă margarina la temperatura camerei cu zahărul normal, zahărul vanilat și esența de lămâie, iar peste ele adaugă apa și continuă să le omogenizezi până când zahărul începe să se dizolve. Amestecă ulterior făina cu praful de copt și încorporează treptat amestecul în margarină, zahăr și apă.
Un sfert din aluatul lipicios ieșit pune-l deoparte în congelator pentru a se putea întări (15-20 de minute). Întinde restul de aluat rămas și mai apoi amestecă gemul de prune cu nuca tocată măricel. Întinde gemul peste foaia de aluat din tavă, mai apoi scoate din congelator bucata de cocă pe care să o dai pe răzătoare într-un strat uniform. Lasă totul la cuptor la 180 de grade Celsius preț de 25-30 de minute. Se consumă după ce se răcește!
„Din ingredientele de blat se face un aluat pe care il vom intinde intr-o tava(37x 25 cm) pe care am tapetato cu hartie de copt.Peste aluatul din tava intindem gemul amestecat. Batem spuma tare albusurile, adaugam apoi zaharul si mixam pina se intareste bezeaua.
Adaugam cu grija nuca prajita si sfaramata in bezea, amestecand usor sa nu stricam bezeaua. Punem bezeaua peste gem si o intindem uniform. Deasupra presaram cateva bucati de nuca taiata. Dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade pentru aproximativ 50-60 de minute .Facem proba cu scobitoarea. Lasam sa se raceasca bine, apoi o taiem. Pofta mare!”, arată gustos.ro.