Ne apropiem cu pași rapizi de Moșii de iarnă 2021, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Această celebrare se face la începutul anului. Care sunt tradițiile și obiceiurile care se respectă cu sfințenie în această zi. Când pică Moșii de iarnă 2021 și Sâmbăta Morților.
Moșii de iarnă reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Celebrați la început de an, Moșii de iarnă marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui. Cum se realizează pomenirea morților și ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate.
Moșii de iarnă 2021 se prăznuiesc, în acest an, pe data de 6 martie iar timp de șapte săptămâni credincioșii îi pomenesc pe cei adormiți, până în Săptămâna Mare, care prevestește Paștele, pe care creștinii ortodocși îl sărbătoresc, anul acesta, pe 2 mai. După Moșii de iarnă urmează Moșii de Primăvară pe data de 9 martie.
În ziua de Sâmbăta Morților, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă, prin organizarea Slujbei Parastasului și a Sfintei Liturghii. Pentru pomenirea morților la biserică, enoriașii duc colivă, colac sau turtă, o sticlă cu vin și pomelnicul în care sunt trecute numele persoanelor care nu mai viețuiesc pe Pământ, pentru a fi slujite de către preoți.
Românii pregătesc diferite pachete, în funcţie de posibilități și preferințe. Acestea pot conține produse de patiserie, brânzeturi, sarmale și fructe. În Sâmbăta Morților, oamenii aprind lumânări la mormintele unde cei dragi, rude sau prieteni, își petrec odihna veșnică.
Alte tradiții și obiceiuri de Moșii de Iarnă presupun ca oamenii să consume piftie și să împartă pachete care conțin diverse răcituri. În unele zone ale României, la sate, sărbătoarea Moșilor de Iarnă este cunoscută și sub numele de „Moșii de piftii”. Potrivit datinelor străvechi, tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, când avem Duminica Lăsatului Secului de carne. În caz contrar, se spune că iarna se va răzbuna și va trimite valuri de nămeți peste cei care nu respectă orânduielile Domnului.
Alte superstiții spun că de Sâmbăta Morților se aprind două lumânări la cimitir, ambele pentru „încălzirea sufletelor” celor trecuți la cele veșnice. Femeile nu au voie să lucreze de Sâmbăta Morților, deoarece acest lucru aduce ghinion. Mai mult, tradiția în Muntenia spune că atunci când împarți un pachet cuiva din mediul rural trebuie să dai un ban celui mai amărât locuitor al satului și norocul ți se va întoarce. Una dintre cele mai cunoscute tradiții este că nu se oficiază cununii în Sâmbăta Morților. Sezonul nunților religioase se deschide din a doua duminică după Paște, cunoscută sub Duminica Tomii.