Moșii de vară sau Sâmbăta Morților. Este complet interzis să faci asta azi

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților. Este complet interzis să faci asta azi

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților. Iată ce este complet interzis să faci azi și ce interdicție au femeile. În sâmbăta dinaintea Rusaliilor sunt prăznuiți Moșii de Vară, iar în toate bisericile ortodoxe sunt oficiate azi slujbe pentru pomenirea tuturor celor intrați în neființă.

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților

Astfel, în Sâmbăta Morților gospodinele împart colivă, colaci, fructe, sarmale, orez cu lapte și vin. Potrivit specialiștilor în Etnografie, multe localități din Bărăgan au păstrat o tradiție vie, moștenită tocmai din vremea dacilor, care îi îndeamnă să împartă vase de lut, iar de cozile acestora se leagă ciorchini de cireșe și flori de tei sau trandafri albi, în memoria celor care nu mai sunt pritre noi.

Dacii credeau că astfel de ofrande reprezintă legături între viața pământeană și cea veșnică. Mai mult decât atât, există o serie de lucruri despre care bătrânii avertizează că trebuie să fie evitate în sâmbăta dinaintea Rusaliilor, deoarece aduc ghinion.

Ce nu ai voie să faci de Sâmbăta Morților

Aceste tradiții transmit că astăzi nu se mătură, pentru a nu le intra praf în ochi sufletelor celor morți, pentru că stau în spatele ușilor până de Rusalii, atunci când se vor înălța la cer, după săvârșirea Liturghiei, conform tradițiilor.

De asemenea, de Sâmbăta Morților este interzis să arunci gunoiul afară deoarece se spune că acesta poate ajunge la morți, în locul mâncării și băuturii pe care le așteaptă.
Un alt obiceiu interzis în Sâmbăta Morților este și dormitul afară, mersul la fântână sau la răscruce de drumuri, pe motiv că cerul este plin de spiritele celor trecuți în neființă, ce au fost eliberate în Joia Mare, potrivit tradițiilor strămoșești.

Mâine, în Duminica Rusaliilor, este prăznuită Pogorârea Duhului Sfânt, prilej pentru evocarea „limbilor ca de foc” care s-au pogorât peste Apostoli. Aceste ”limbi de foc” sunt azi închipuite de frunzele de tei sau de nuc, aduse de credincioși la slujbă pent

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI