09 iul. 2019 | 07:30

Puma a dispărut pentru totdeauna: cum au reușit oameni să mai distrugă o specie

Știri generale
Puma a dispărut pentru totdeauna: cum au reușit oameni să mai distrugă o specie

Numărul animalelor aflate în libertate a scăzut într-un ritm foarte alert în ultimele decenii, iar cea mai nouă victimă a vânătorii și încălzirii globale este puma.

Felina supra dimensionată din imaginea de mai sus este intitulată Eastern Puma. Ea obișnuia să fie foarte populară în Statele Unite ale Americii, la est de râul Mississippi, de aici și numele speciei sale. Din păcate, oficialii americani au confirmat că specia respectivă de animale nu mai există nicăieri.

Puma se afla de mult timp pe o listă pe cale de dispariție, dar confirmarea oficială de dispariției sale a venit de câteva zile, din partea Serviciului pentru Pești și Viață Sălbatică din Statele Unite ale Americii. Anunțul a dus la eliminarea maiestuoasei creaturi de pe lista animalelor aflate pe cale de dispariție.

Drama Pumei de Est a început în urmă cu mai bine de un secol. În 1900, deja se afla pe cale de dispariție din cauza vânătorii sistematice și a capcanelor întinse de către oameni. În opinia lui Mark Elbroch, această specie de pisici carnivore dispăruse de mult timp, dar acum nu mai există niciun dubiu pe marginea acestui subiect. Elbroch este cercetătorul principal pentru programul puma în cadrul grupului de conservare pentru pisici mari – Panthera.

O investigația pe marginea acestui subiect a fost inițiată pentru ultima oară în 2011 de către U.S. Fish and Wildlife Service. Predatorul fusese declarat pe cale de dispariție în 1973, dar în ultimele trei decenii, nu a mai fost zărită niciodată în libertate. În retrospectivă, un vânător din localitatea Maine din Statele Unite s-a lăudat pentru ultima oară că a reușit să vâneze o pumă din această specie în 1938.

Constatarea faptului că pumele au dispărut duce la eliminarea lor din lista speciilor pe cale de dispariție și, implicit, din documentul Endangered Species Act, o bucată de legislație din Statele Unite cu toate speciile aflate în pericol care trăiesc în sălbăticia americană. Din aceeași familie de feline mai fac parte leul de munte și panterele, care continuă să fie în viață.

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Și cei mai buni șoferi dau un răspuns greșit la acest test auto. Tu știi care este ordinea mașinilor în intersecție?
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Horoscop Chinezesc. Patru zodii cunosc dragostea adevărată în octombrie
EVZ.ro
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews
Se interzic sobele pe lemne și aragazele?! Anunț șoc în UE: E de neconceput să continue
Capital.ro
Monica Bîrlădeanu, nuntă de lux la Palat. Vedete de calibru, meniu de 5 stele, decor feeric. Doamne, cum a arătat tortul miresei
Avantaje
PUTIN, ANUNȚ privind NEGOCIERI DE PACE cu Kievul. DECIZIA ZILEI
Mediaflux
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta celor doi. Cum au arătat tortul și mărturiile
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro