În calendarul ortodox al lunii iunie 2021 sunt cinci sărbători de cruce roșie și cinci sărbători de cruce neagră. Sărbătorile de cruce roșie sunt: Inaltarea Domnului – Ziua Eroilor; Sfantul Mucenic Timotei, episcopul Prusei, Pogorarea Sfantului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile), Lunea Sfantului Duh; Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul și Sfintii Apostoli Petru si Pavel, iar cele de cruce neagră sunt: Sfintii Zotic, Atal, Camasis si Filip de la Niculitel, Aducerea moastelor Sfantului Teodor Stratilat, Inceputul Postului Sfintilor Petru si Pavel; Sfantul Grigorie Dascalul, Sfantul Mucenic Eusebie, Soborul celor 12 Apostoli și Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet.
Aceasta este o mare sărbătoare creștină în care se comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile de la Înviere.
„Domnul Isus, după ce a vorbit cu ei, s-a înălțat la cer și a șezut de-a dreapta lui Dumnezeu” (Marcu – 16, 19).
De altfel, Înălțarea Domnului mai este amintită în Simbolul Apostolilor, dar și în Crezul niceeano-constantinopolitean. Începând din secolul al IV-lea, această sărbătoare se celebrează atât la Răsărit, cât și la Apus, la 40 de zile după Paști. Înainte de a se fixa această zi, evenimentul era comemorat la Rusalii.
Rusaliile sunt o sărbătoare importantă care se prăznuiește întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. Rusaliile comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Conform scrierile Noului Testament, evenimentul a avut loc în ziua rusaliilor evreiești, la 50 de zile de la Învierea lui Iisus. De aceea, această sărbătoare mai importantă poartă denumirea de Cincizecime.
Această sărbătoare prăznuiește Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, așa cum indica Penticostarul, la Sinaxaarul Utreniei din Lunea Cincizecimii.
„Intru aceasta zi, praznuim pe insusi Preasfantul si de viata facatorul si intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu.”.
În calendarele românești, ziua este trecută ca sărbătoare a Sfintei Treimi.
Aceasta sărbătoare este prăznuită pe 24 iunie și mai este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în Cetatea Orini, în familie preotului Zaharia. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea a fost vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia, când acesta slujea la Templu. Deoarece nu a dat crezare vorbelor spuse de îngerul Gavriil, acesta a rămas mut până la punerea numelui fiului său.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel se sărbătoresc la data de 29 iunie, după perioada de post, ce variază ca durată, în funcție de Paștelui. Sfântul Apostol Petru s-a născut în Betsaida Galileei. Acesta a fost chemat să devină pescar de oameni. El a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica pana în Babilon.
Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul lui Veniamin, De menționat este că din cauza faptului că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost în temniță deoarece și-au mărturisit credința în Hristos, ei au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România.
În galeria foto a articolului se poate găsi și fotografia cu calendarul ortodox al lunii iunie, așadar se poate salva de acolo.