O nouă zi, un nou scandal legat de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Raed Arafat a fost dat în judecată iar. Iată cine îl somează să spună adevărul în pandemie şi de ce.
Raed Arafat a fost dat în judecată de către Gheorghe Gabriel Căcescu. Acesta îi cere în instanţă şefului DSU o expertiză prin care să se demonstreze că purtarea măştii sanitare nu dăunează grav sănătăţii. Alături de medic, membrul Baroului din Iaşi a acţionat în instanţă şi Ministerul Sănătății, pe Vlad Voiculescu, Ministerul Afacerilor Interne, DSU, Alexandru Rafila, în calitate de reprezentant al OMS în România, Adrian Streinu-Cercel, Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului, Guvernul României, dar și pe Florin Cîțu.
Avocatul ieşean cere acum magistraţilor din cadrul Curții de Apel Iași să încuviințeze “administrarea probei cu expertiză medico-legală privind efectul purtării măștilor de protecție impuse de autorități, efectuarea unei expertize complexe a mărfurilor textile în vederea stabilirii conținutului substanțelor chimice existente în măști, precum și interogatoriul celor chemați în instanță”.
“Singura modalitate de a obține anumite informații de la instituțiile pârâte este această cerere de asigurare de probe, prin luarea interogatoriului și efectuarea unei expertize medico-legale. Potrivit legislației, oricine are interes să constate de urgență mărturia unei persoane.
De părerea unui expert, starea unor bunuri, mobile sau imobile. Ori să obțină recunoașterea unui înscris, a unui fapt sau a unui drept, dacă este pericol ca proba să dispară ori să fie greu de administrat în viitor, va putea cere, atât înainte, cât și în timpul procesului, administrarea acestor probe”, a precizat avocatul ieșean, conform bzi.ro.
Gheorghe Gabriel Căcescu a dorit să mai precizeze că respiraţia este un proces fundamental pentru funcţionarea corectă a organismului, iar purtarea măştii de protecţie pentru timp îndelungat poate afecta sănătatea. De aceea, aceste produse trebuie să fie în conformitate cu legislaţia şi să respecte anumite reguli.
“Pentru a fi eficiente, măștile faciale trebuie să respecte câteva reguli: trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existența unor filtre speciale și, în același timp, să permită respirația corectă”, a mai spus Căcescu.
Mai mult, de-a lungul timpului, personalul medical a raportat mai multe reacţii adverse din cauza măştilor faciale.
“Numeroase cadre medicale au manifestat reacții cutanate: acnee, prurit facial, exantem, urticarie de contact, dermatită de contact acută. Oamenii obișnuiți acuză diverse probleme la nivelul feței după purtarea unei măști. Principala cauză o reprezintă natura ocluzivă, spațiul închis, protector, care duce la un mediu umed, cald, unde se acumulează transpirația și sebumul. Astfel se explică apariția inflamației (roșeață, durere, căldură)”, a declarat avocatul.