Ultimii 32 de ani au însemnat pentru mulți români libertatea de a spune ce gândesc, ce simt și ce își doresc. De asemenea, și libertatea de a munci oriunde doresc. Salariile mari de peste hotare au convins mulți români să plece din țară. Unii au hotărât să și rămână acolo.
Din ce în ce mai mulți români preferă să muncească în străinătate. Acest lucru se datorează faptului că alte state oferă mai mult cetățenilor. Dar, și datorită sistemelor de educație și educație mult mai bune. .
Decizia de a pleca din țara natală nu este una ușoară, dar cum mulți români o iau, am realizat o listă cu cele mai mari salarii din UE.
Conform statisticilor, Luxemburg este este una dintre cele mai bune țări în care poți trăi. De asemenea, are și cel mai mare salariu minim prevăzut de lege, 2.142 de euro. Salariul mediu net este aproape dublu, 4.200 de euro. Luxemburg este al doilea cel mai mic stat al Uniunii Europene, dar este cam aglomerat. Sunt 500.000 de locuitori pe doar 2.500 kilometri pătrați, deci nu este chiar ușor să-ți găsești un loc de muncă. Înainte să faci o rezervare pentru primul avion spre Luxemburg, ar trebui să știi că și costurile sunt pe măsura salariilor, adică destul de mari.
Nici Olanda nu stă rău la acest capitol. Salariul minim prevăzut de lege este de 1.700 de euro. Asta pentru angajații de peste 21 de ani și cu anumite condiții. Trebuie să ai contract de muncă cu ore ce pot varia, de la 36 la 40 pe săptămână. Salariul minim pe economie este ajustat de către guvern de două ori pe an. Odată la 1 ianuarie și odată la 1 iulie. Salariul mediu în Olanda este de 2.800 de euro. El poate varia în funcție de vârstă, domeniu de activitate, experiență și numărul de ore muncite. În Olanda, fiecare oră de muncă peste cele prevăzute în contract sunt plătite cu exactitate.
Pe locul trei în acest top este o țară ce nu este tocmai căutată de români atunci când vine vorba de munca peste hotare. Cu toate acestea, are multe de oferit, asta doar dacă te obișnuiești cu vremea ploioasă. Aici, venitul minim este de 1.656 de euro, iar cel mediu este de 3.700 de euro. Pe lângă salariul ce îi primiți lunar, un alt avantaj este faptul că drepturile angajaților sunt foarte bine stabilitate și respectate.
Pe locul patru se află Belgia. Este o țară destul de atractivă pentru români, în special pentru cei ce au studii superioare și pot găsi un loc de muncă în domeniu. Salariul mediu este de 1.600 de euro, iar cel mediu de 2.000 de euro. El poate crește destul de mult în funcție de regiunea în care munciți și de domeniul de activitate. Din păcate, taxele sunt substanțiale, iar cu cât crește salariul, cu atât cresc și ele. De exemplu, dacă ajungi să câștigi suma de 3.300 de euro, taxele pot ajunge și la 50%. Acest lucru este considerat unul dintre puținele dezavantaje ale traiului în Belgia. Toate aceste taxe considerabile facilitează accesul la sisteme de educație și sănătate extrem de bune.