Vești proaste pentru mii de români care vor sa fie „veseli” . Ce decizie radicală a luat Olanda

Vești proaste pentru mii de români care vor sa fie „veseli” . Ce decizie radicală a luat Olanda
Amsterdam, interzis pentru turiști la canabis

Pentru multă vreme Amsterdam a fost paradisul multor turiști în căutare de senzații tari. Cafenelele de canabis erau accesibile tuturor, fără opreliști, iar turiști din toate colțurile lumii veneau la Amsterdam pentru asta. Însă, străinii s-ar putea confrunta cu interzicerea de a intra în cafenelele cu canabis din Amsterdam. Propunerile ar permite doar rezidenților olandezi să intre în 166 de cafenele din oraș care vând marijuana.

Amsterdam, interzis pentru turiști la canabis

Autoritățile olandeze se gândesc să interzică turiștilor străini accesul la cafenelele de canabis din Amsterdam, ca parte a unor planuri extinse de descurajare a criminalității organizate și reducerea turismului cu droguri, care a atras reacții mixte din partea rezidenților și a proprietarilor de afaceri.

Susținut de polițiști și procurori, primarul orașului, Femke Halsema, a depus propuneri care permit doar locuitorilor olandezi să intre în cele 166 de cafenele care vând marijuana, măsura urmând să intre în vigoare cândva anul viitor. Statistica arată că 58% dintre turiștii străini care vizitează Amsterdam vin în principal să consume droguri.

”Amsterdam este un oraș internațional și dorim să atragem turiști – dar pentru bogăția, frumusețea și instituțiile sale culturale”, a spus primarul orașului, Femke Halsema.

Femke Halsema a mai adăugat că piața canabisului era prea mare și avea prea multe legături cu criminalitatea organizată. Oficialul a spus că orașul ar putea rămâne „deschis, ospitalier și tolerant”. În același timp ar face viața mai dificilă pentru infractori și va reduce turismul în masă, cu buget redus.

Olanda țara lucrurilor permise

Cannabisul este ilegal din punct de vedere tehnic în Olanda, dar deținerea a mai puțin de cinci grame de drog a fost dezincriminată în 1976 în baza unei „politici de toleranță”. Producția rămâne ilegală, dar cafenelele au voie să o vândă.

Halsema a spus că va dura câteva luni pentru ca măsura să devină efectivă. A mai adăugat că ar trebui să existe o perioadă de consultare și tranziție pentru proprietarii de cafenele. În proiect se mai arată că orașul va dori să introducă un sistem distinctiv pentru vânzătorii autorizați.

Interdicții similare, susținute de o lege din 2012, există deja în orașe precum Maastricht și Den Bosch. Cele două s-au plâns de mult timp de un număr excesiv de vizitatori care trec frontierele din Belgia, Germania și Franța.

Temându-se de o piață stradală scăpată de sub control, Amsterdam nu a impus așa-numitul „criteriu de reședință”. Acest criteriu reprezintă aproximativ o treime din totalul olandez. Această măsură a creiteriului este mai permisivă, în loc să interzică fumatul în părți ale orașului și să închidă magazine individuale.

Alimentat de zboruri ieftine și rezervări online, totuși, numărul turiștilor din Amsterdam, un oraș de 850.000 de locuitori,a crescut la aproape 20 de milioane de vizitatori pe an, mulți dintre ei tineri și cu bugete restrânse. Peste 29 de milioane sunt prognozate până în 2025.