Anunţ îngrijorător din partea reprezentaţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Conform specialiştilor, o boală devine netratabilă din cauza covid-19. Din păcate, este o afecţiune periculoasă şi cu care se confruntă multe persoane.
Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au făcut un anunţ care pune pe jar lumea medicală. Conform acestora, o boală periculoasă devine netratabilă din cauza covid-19. Este vorba despre gonoreea care, din cauza excesului de antibiotice, este din ce în ce mai rezistentă la medicamente.
Acest lucru este alarmant pentru că în cazul în care aceasta nu este tratată, afecţiunea poate duce la o creştere de până la cinci ori a transmiterii HIV, scrie The Sun. Folosite des în perioada de pandemie, antibioticele care luptă, în mod normal, împotriva bacteriei devin astfel nefolositoare, spun cercetătorii.
Numărul total al persoanelor afectate, la nivel mondial, este unul uriaş: peste 90 de milioane de cazuri pe an. Din păcate, cazurile au crescut cu 17% în 2020, mai spun specialiştii. Din 2014, a existat o creştere cu 63%, semn că lucrurile nu se îndreaptă într-o direcţie prea bună.
Cei mai mulţi pacienţi cu această afecţiune din Europa se află în Marea Britanie, iar în ultimele luni cazurile au fost din ce în ce mai multe din cauza tratamentului primit de aceştia pentru coronavirus.
Se pare că nu doar România se confruntă cu un exces în ceea ce priveşte medicamentaţia luată fără prescripţie medicală sau în exces. Cei de la OMS încearcă să explice oamenilor din întreaga lume la ce pericol se expun dacă iau antibiotice fără să fie neapărat necesar.
“Excesul de antibiotice în comunitate poate alimenta apariția rezistenței antimicrobiene în gonoree. Azitromicina – un antibiotic comun pentru tratarea infecțiilor respiratorii – a fost utilizată pentru tratamentul Covid-19 la începutul pandemiei. În timpul pandemiei, serviciile ITS au fost, de asemenea, întrerupte. Acest lucru înseamnă că mai multe cazuri de ITS nu sunt diagnosticate în mod corespunzător, ca urmare a mai multor persoane care se auto-tratează.
O astfel de situație poate alimenta apariția rezistenței în gonoree, inclusiv super-gonoreea sau gonoreea cu rezistență la nivel înalt la antibioticele actuale recomandate pentru tratarea acesteia. Tulpinile rezistente în gonoree continuă să fie o provocare critică pentru eforturile de prevenire și control al infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS)”, a explicat un purtător de cuvânt al OMS.