19 dec. 2020 | 18:32

Ce să nu mănânci când iei antibiotice – Top 4 alimente interzise

Știri generale
Ce să nu mănânci când iei antibiotice - Top 4 alimente interzise
Ce alimente sa nu consumi atunci când iei antibiotice

Antibioticele reprezintă o linie puternică de apărare împotriva infecțiilor bacteriene ce ne pot afecta sănătatea. Cu toate acestea, există situații în care acestea pot avea efecte secundare asupra celui care le consumă. Printre efectele secundare ce pot apărea putem enumera diareea și leziuni hepatice. De asemenea, unii oameni sunt alergici la anumite antibiotice. Efectele secundare diferă în funcție de persoană. Este recomandat să consultați un medic specialist înainte de a lua orice tip de antibiotice. Unele alimente pot reduce aceste efecte secundare, iar altele pot agrava situația.

Ce sunt antibioticele

Antibioticele sunt un tip de medicamente ce sunt folosite pentru a trata infecțiile bacteriene. Ele au un rol pozitiv asupra organismului în lupta cu infecțiile bacteriene. Acționează prin uciderea infecției sau prin împiedicarea ei de a se răspândi în organism, ducând la complicații ce pot fi periculoase. Există mai multe tipuri de antibiotice.

Antibiotice cu spectru larg. Acestea acționează pe o gamă mai largă de bacterii care provoacă diferite boli. Altele ucid un anumit tip de bacterii. Antibioticele sunt foarte importante și eficiente atunci când vrem să tratăm infecțiile grave. Cu toate acestea, pot apărea efecte secundare diferite că și grad de gravitate.

De exemplu, o utilizare excesivă a antibioticelor vă poate avea ficatul într-un mod negativ. De asemenea, antibioticele sunt cele mai frecvente medicamente ce pot cauza leziuni hepatice. Mai pot avea efecte negative și asupra bacteriilor și microbilor ce trăiesc în intestine. Aceste bacterii sunt cunoscute sub numele de microbiomul intestinal. Pe lângă uciderea bolilor ce cauzează bacteriile, antibioticele pot distruge și bacteriile sănătoase.

Ce să nu mănânci când iei antibiotice

Există anumite alimente ce ar trebui evitate și scoase din alimentație atunci când luați antibiotice. Ele pot reduce eficiența tratamentului și pot apărea efectele secundare enumerate mai sus.

Grapefruit sau sucul de grapefruit

Acest fruct nu este recomandat să îl consumați atunci când sunteți sub un tratament cu antibiotice. Acest lucru se datorează faptului că fructul conține o enzimă numită citocrom P450. În cazul în care consumați grapefruit pe perioada tratamentului, organismului îi va fi greu să descopere medicamentul în mod corespunzător.

Alcool

Consumul nu de alcool nu interferează cu efectul antibioticelor. Cu toate acestea, pot apărea efecte secundare negative precum amețeli și probleme gastrointestinale. Este recomandat să eviți alcoolul complet până te recuperezi.

Băuturi și alimente acide

Ar trebui să eviți tot ce are o componentă acidă. Aici putem include ciocolata, băuturile răcoritoare, fructele citrice. De asemenea, este bine să evitați și anumite produse alimentare pe bază de roșii ca și ketchup-ul și pasta de tomate. Consumate, acestea au un efect negativ, afectând capacitatea organismului de a absorbi medicamentul corespunzător.

Lactate

Calciul ce se regăsește în produsele lactate blochează absorbția de antibiotice. Cu toate acestea, iaurtul se numără printre alimentele ce le poți consuma în timp ce iei antibiotice. Acesta conține și probiotice ce încurajează dezvoltarea bacteriilor bune ce sunt situate în intestin. În acest fel, ajută corpul să se recupereze după „asaltul” antibioticelor și grăbește procesul de vindecare. De asemenea, probioticele pot preveni diareea, efect secundar al antibioticelor.

PlaySport
A umilit-o public pe Anamaria Prodan: „Îi dau bani lunar: 2.000 de euro! Cere și extra”
Ego.ro
INCREDIBIL cum arată Andra FĂRĂ haine! A renunțat și la lenjeria intimă, doar Măruță o vede așa
Digi24
Nu plătesc chirie, dar nici nu pot fi dați afară din locuință. Cum a fost păcălit de chiriași proprietarul unei case din Brașov
Cancan.ro
Cristian Cioacă a comis-o din nou, la 17 ani de la dispariția Elodiei Ghinescu: „I-a luat tot, și viața, și tot ce…”
GSP.ro
Nu a ținut pasul. O artistă faimoasa a dat detalii picante din dormitor: „Am făcut sex de peste 10 ori în vacanță. Se putea și mai bine”
Stirile PROTV
Incendiu violent în sectorul 1 din Bucureşti. 16 autospeciale de stingere intervin
Romania TV
Se scumpesc ţigările! Cât va ajunge să coste un pachet începând de mâine
Capital.ro
Adevărul despre laptele din magazine. Toți cei care îl consumă trebuie să știe neapărat
EVZ.ro
Val de cutremure în România. Când va veni marele seism
Adevarul
La ce se uită de fapt musafirii când vor să știe cât de curată este casa gazdelor. „Așa ne-am despărțit eu și fosta logodnică după ce i-am vizitat părinții“
BZI.ro
Simona Halep a făcut o schimbare radicală de look! Fanii nu au știut inițial cine este – FOTO
Spynews.ro
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Libertatea.ro
Momentul în care un medic este „înghițit” de trotuarul care s-a surpat brusc, în centrul unui oraș brazilian. Bărbatul și-a fracturat femurul
Sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Schimb de replici între Vlad Gherman și Cristina Ciobănașu, imediat după cununia civilă! Oana Moșneagu nu a mai suportat și a intervenit: ”Ăștia suntem noi!”
Redactia.ro
Anamaria Prodan i-a propus lui Gigi Becali să-i fie naș la nunta cu Ronald Gavril. ”Da, m-am împăcat cu Gigi!”
Digisport.ro
Zodii cărora viața li se schimbă radical după Eclipsa de soare din 8 aprilie. Transformări și noutăți la tot pasul
Click.ro
De necrezut! Cum arată acum casa Alexandrei Bodi. "Regina TikTok-ului" cere donații pentru a-și pune dantura: "Să văd cât mă costă, vă dau răspunsul..."
Viva.ro
SUA avertizează: China ajută Rusia să câștige războiul cu Ucraina. Îi trimite echipamente și imagini de pe front
Digi24
Un mare actor, iubit de public, a ajuns de nerecunoscut! Imaginile au emoționat mii de oameni
Unica.ro
Se vinde o fabrică legendară. A fost unică în România
EVZ.ro
CRBL și Elena, soția lui, vor divorța! Cei doi au ales să se separare, după 16 ani de căsnicie: „Cu inimile împovărate de tristețe...” / FOTO
Spynews
A devenit obligatoriu pentru cei care își vând casa sau mașina. Statul român a schimbat legea
Capital.ro
Cutremur în Muntenia, Brăila. Este al doilea seism produs în mai puţin de 24 de ore. Reacţia oamenilor
Antena 3
Antonia, noi imagini devenite virale în timp record. Fanii au fost luați prin surprindere
TV Mania
Ce i-a transmis public Cristina Ciobănașu lui Vlad Gherman după ce s-a căsătorit. Reacția actorului a venit imediat. Ce i-a răspuns
Avantaje
VLADIMIR PUTIN a DECIS! E cutremur în RUSIA!
Mediaflux
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Îți amintești de Nicolas Alex, băiatul „Super-Super” care făcea furori cu videoclipurile sale de la bâlci în 2017? Cum arată acum
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro