Marea Britanie, focarul Europei. În urmă cu câteva zile, specialiștii britanici au descoperit o nouă tulpină a noului coronavirus, care a ajuns și în Italia.
După ce în urmă cu o zi noua tulpină a noului virus a fost depistată și în Italia, multe state, printre care și România, au impus reguli privind Marea Britanie, deoarece acolo a fost depistat primul caz al acestei forme de coronavirus.
Prin urmare, zborurile spre și dinspre Marea Britanie au fost anulate, iar cei care se întorc în țară din Regatul Unit sunt obligați să stea în carantină timp de 14 zile. Specialiștii susțin că s-au impus aceste măsuri pentru că noua variantă de COVID-19 este una care se transmite cu o și mai mare rapiditate, fapt ce ar face ca unitățile medicale, și așa răvășite și pline, să nu mai poată fi de folos.
„Zborurile între Marea Britanie şi România se suspendă începând de luni, ora 19.00, iar persoanele care intră în România venind din Marea Britanie începând de la miezul nopţii de duminică intră în carantină de 14 zile”, a spus Raed Arafat, secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, la Antena 3.
„Situaţia nu este scăpată de sub control, dar nici nu poate fi lăsată la voia întâmplării”, a declarat Mike Ryan, directorul departamentului pentru urgenţe sanitare din cadrul OMS.
Campania de vaccinare a început în Regatul Unit, în data de 9 decembrie. Grav afectată de pandemie, cu peste 61.000 de decese, Marea Britanie este prima țară din lume care a autorizat rapid vaccinul Pfizer-Biontech. Dozele au fost scoase din cutiile de transport cu gheață carbonică și puse în congelatoare speciale, unde sunt păstrate la minus 70 de grade Celsius. Primii imunizați au fost vârstnicii de peste 80 de ani, angajații din domeniul medical, cât și rezidenții și personalul căminelor de îngrijire.
„E un lucru incredibil. Evident, nu le pot ține în mână, pentru că trebuie să fie păstrate la temperaturi de minus 70 de grade Celsius, dar să știu că sunt aici, iar noi suntem printre primele ţări care primesc acest vaccin este uimitor. Sunt foarte mândră de acest lucru”, spune Louise Coughlan, farmacistă Croydon Health Services.
Problema este că cei mai mulți din grupele prioritare nu vor fi injectați până la finalul anului, admit autoritățile. „Se simte că este începutul sfârşitului. Însă, desigur, este un maraton, nu un sprint. Vor trece mai multe luni până când vor fi vaccinaţi toţi cei care au nevoie”, recunoaște prof. Stephen Powis, NHS.