Noua tulpină de coronavirus reprezinta un nou motiv de îngrijorare pentru medici, autorități și oamenii de știință. Potrivit informațiilor descoperite până acum, noua tulpină se caracterizează printr-o contagiozitate mult mai mare, punând și mai multă presiune pe sistemul medical, deja ajuns la epuizare. Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat luni seară motivul pentru care autoritățile din întreaga Europă au luat măsuri restrictive pentru persoanele care ar putea veni din Marea Britanie, țara în care a apărut această nouă mutație de COVID-19.
Raed Arafat a explicat ieri seară, la Digi24, riscurile suplimentare la care ne poate expune noua tulpină de coronavirus. Potrivit șefului DSU, această tulpină este mult mai agresivă decât cea inițială, deoarece s-ar răspândi cu 70% mai rapid, ceea ce înseamnă că un număr mare de oameni se vor îmbolnăvi mai repede, având nevoie de Terapie Intensivă, secție deja arhiplină.
Astfel, mai multe țări au adoptat măsuri stricte cu privire la transportul către și dinspre Regatul Unit, printre care se numără țara noastră, Franța, Olanda, Belgia, Italia, dar și altele.
„Tulpina are o contagiozitate mai mare, nu înseamnă că crește șansă că cei care se îmbolnăvesc să aibă o formă mai gravă prin noua tulpină, ea duce la simptomele de agravare pe care le are și cea predominantă, dar faptul că se răspândește mult mai reprede, e cu 70 la sută mai agresivă, normal că poate să crească brusc numărul celor infectați.
Ăsta e motivul pentru care preventiv s-au luat mai multe restricții în celelalte țări, în așteptarea unei analize mai clare. Franța a luat decizia de a închide transporturile aviaticeși feroviare până ce, în 48 de ore, să se ajungă la o analiză mai amplă. Noi am luat decizia pe 14 zile, sunt țări care au luat pe 10 zile”, a spus Arafat la Digi24.
Raed Arafat a transmis, de asemenea, că în acest moment se fac cercetări atente pentru a afla cât mai multe informații despre această nouă tulpină, cât și despre efectele pe care le poate produce asupra celor infectați. Secretarul de stat în MAI nu exclude posibilitatea de relaxare a restricțiilor, dacă se va dovedi că această nouă mutație nu este mai periculoasă decât cea inițială.
„Urmează să analizăm situația, dacă vedem că nu mai necesită aceste măsuri, putem renunța la ele. Reacția noastră e una normală și așteptăm să vedem care vor fi deciziile la nivel european.
Apariția mutațiilor e un lucru normal, unele pot fi minore, altele majore. La acest moment, această mutație nu are impact asupra schimbării gravității cazului în care cel infectat să fie mai grav, dar duce la răspândirea mai rapidă și asta poate avea impact asupra sistemului sanitar”, a adăugat el, potrivit sursei menționate.