Actuala situație politică dă peste cap multe lucruri care ar fi trebui reglementate din timp. Efectul instabilității guvernamentale se va resimți și asupra amenzilor rutiere. Astfel că, din ianuarie am putea vedea o creștere semnificativă a acestora.
Actuala situație politică și lipsa unui Guvern va duce la creșterea unor prețuri, dar și a amenzilor rutiere, din ianuarie. Situația instabilă nu face altceva decât să creeze haos și să influențeze negativ situația. Fostul Guvern, condus de Ludovic Orban se pare că a uitat de acest aspect. De la începutul anului viitor punctul de amendă va crește. Astfel că de la 145 lei cât este în prezent, valoarea amenzilor va ajunge la 223 de lei.
Noua valoare a amenzilor va reprezenta aproximativ 10% din salariu minim brut pe economie. Dacă e să facem un calcul simplu, dacă până acum pentru condusul sub influența alcoolului un șofer plătea 2.900 lei, din ianuarie 2021 va plăti 4.430 lei.
Conform legislației, cei 145 lei, reprezentând punctul de amendă, are valabilitate până la 31 decembrie, anul curent. Era necesară o nouă reglementare de plafonare a punctului de amendă, ținând cont de actuala situație economică în care se află România.
Este puțin probabil ca până la data de 31 decembrie să avem un Guvern cu puteri depline și care să opereze modificarea în Codul Rutier. Modificarea imperativă se poate face doar printr-o Ordonanță de Urgență, ceea ce actualul Guvern interimar nu poate face. Valoarea amenzilor va crește cu 10 procente, ceea ce se va regăsi în cuantumul plătit de contravenient.
O astfel de situația s-a mai întâmplat și la începutul acestui an, dar a fost modificată ulterior, după ce Guvernul Orban a fost învestit. În cazul în care această modificare nu se va face în timp util, șoferii vor fi obligați să scoată din buzunar mai mulți bani, în cazul în care încalcă regulile de circulație, după cum urmează:
Deci, este clară necesară intervenția Guvernului, chiar și la începutul anului prin OUG, de a plafona valoarea amenzilor, altfel există riscul măririi acestora cu procente consistente. Rămâne de văzut dacă se va întâmpla, și mai ales, când se va face această modificare. Creșterea amenzilor în ianuarie ar fi un alt factor negativ influențat clar de criza economică și, bineînțeles, de lipsa unui Guvern stabil.