Pentru cei mai mulți oameni, laptele este asociat cu calciul. Acesta este necesar pentru buna funcționare a corpului și în special pentru sănătatea oaselor. Dar este cea mai bună sursă de calciu?
Proteinele
Nivelul proteic este legat de nivelul de substanțe azotate din lapte. Cu cât acest indicator important este mai mare, cu atât laptele este considerat mai bogat și mai calitativ. De asemenea, acest lucru depinde și de rasa animalului și de hrana pe care acesta o consumă. Laptele ce provine de la vaci are un conținut de proteine de trei ori mai mare decât laptele uman.
Grăsimile
Nivelul de materii grase este diferit în funcție de rasa animalului, de ce hrană consumă și de stadiul mulsului. Laptele de vacă are un procentaj de 30% acizi grași nesaturați.
Zaharurile
Lactoza este compusă din galactoză și glucoză, fiind singurul glucid din lapte. Este prezent în cantitate de 50g/l.
Mineralele
Mineralul dominant în laptele de vacă este calciul. Aproximativ 1,2 g /kg. De asemenea, mai sunt prezente și magneziul, fosforul și fierul.
Vitaminele
Laptele conține vitaminele A, B, C, D, și E. Din păcate, laptele degresat nu mai conține vitaminele A și D.
Laptele din comerț nu este crud
Laptele pasteurizat este încălzit timp de 20 de minute a temperaturi de 85 de grade Celsius. Pe de cealaltă parte, cel sterilizat a fost încălzit patru secunde la 80 de grade Celsius, apoi la 115 grade Celsius timp de 20 de secunde. În comparație cu pasteurizarea, sterilizarea păstrează mai eficient proprietățile nutritive.
Conținutul de grăsimi
Prima și poate cea mai importantă diferență dintre cele două tipuri de lapte este conținutul de grăsimi. Laptele de bivoliță are o textură mai cremoasă deoarece este mai gras. Gustul este mai bogat ceea ce îl face o delicatese în materie de iaurturi și brânzeturi.
Laptele de bivoliță are de două ori mai multe grăsimi față de cel de vacă. Reprezintă un avantaj deoarece îți crește senzație de sațietate pentru un timp mai îndelungat. Pe de cealaltă parte, este mai greu de digerat. Din această cauză, laptele de bivoliță nu prea este recomandat persoanelor în vârstă sau copiilor mici.
Conținutul de proteine
Laptele de bivoliță are cu 40% mai multe proteine în comparație cu cel de vacă. De asemenea, acest lucru îl face ideal pentru procesare și transformare în brânzeturi. Proteinele din laptele de bivoliță sunt mult mai rezistente procesării termice. Dar, la fel ca și în cazul grăsimile, proteinele sunt mai greu de digerat.
Numărul de calorii
În cazul în care ții dietă, laptele de bivoliță nu este tocmai recomandat. Asta pentru că este mult mai bogat în calorii față de cel de vacă. 100 ml de lapte de vacă conține 70 kcal. Aceeași cantitate de lapte de bivoliță conține 100 Kcal. Cele mai multe kcal provin din grăsimi.
Beneficii pentru sănătate
Ambele tipuri de lapte sunt recomandate pentru sănătatea oaselor și sănătatea dinților. Laptele de bivoliță poate preveni anemia și poate îmbunătăți sistemul imunitar. Laptele de vacă este mai sărac în grăsimi și poate preveni obezitatea și diabetul de tip 2, precum și boli cardiovasculare.