Rodul unui pom fructifer poate fi consumat atât ca fruct, cât și ca legumă. Este vorba despre un produs bogat în calorii ”sănătoase” care, deși conține grăsimi ce pot fi digerate cu ușurință de organism, tot trebuie consumat cu moderație.
De zeci de an, avocado a fost considerat drept un aliment gras care trebuie evitat. Cu toate acestea, o mare parte din grăsimile pe care le conține sunt mononesaturate și protejează împotriva bolilor de inimă și anumitor tipuri de cancer. Grăsimile pe care le are scad colesterolul. Din fericire, popularitatea acestui fruct a crescut.
Sursă importantă de grăsimi sănătoase, oferite de miezul cremos al fructului, avocado este și hrănitor și sățios, drept urmare este benefic pentru sănătate. Acidul oleic pe care îl conține contribuie la prevenirea cancerului de prostată și de sân, iar combinația de avocado cu roșii este terapeutică. Roșiile au proprietăți anticancerigene, iar avocado, printr-un efect sinergic, potențează aceste beneficii.
De asemenea, el conține glutation, un antioxidant care contribuie la echilibrarea funcțiilor sistemului nervos. De aceea, avocado fortifică sistemul imunitar și întârzie procesul de îmbătrânire. Datorită luteinei pe care o are în compoziție, el are efecte pozitive și asupra ochilor și pielii. Totodată, este recunoscut și pentru capacitatea de absorbție a substanțelor nutritive furnizate de o masă echilibrată. Mai mult, oferind o cantitate semnificativă de acid folic, fructul reduce riscul de accident vasculat cerebral.
O altă calitate a acestuia este că reglează nivelul de zahăr din sânge și tensiunea arterială. Avocado conține mai mult potasiu decât bananele și este o sursă importantă de grăsimi sănătoase, favorizând reglarea nivelului de colesterol: crește colesterolul bun (HDL) și îl reduce pe cel rău (LDL).
„Avocado, fructul de unt. Deși este fructul exotic al unui arbore din America de Sud, avocado este mai degrabă un oleaginos din punct de vedere nutritiv. Conținutul lui bogat în grăsimi îl califică drept o alternativă la ulei sau unt. Poate fi consumat ca atare, proaspăt, în salate, ca ingredient pentru sandvișuri sau în tradiționalul guacamole.
Avocado a cucerit în ultimii ani tot mapamondul, gustul lui de nucă verde și consistența cremoasă sunt pe placul multor consumatori. Dpdv nutritiv are o mulțime de avantaje: conținut mare de fibre, acizi grași mono-nesaturați, vitamina E din belșug și vitamina K (atenție pentru cei cu medicație anticoagulantă!)
Porția corectă este de 100g (adică jumătate de fruct și conține: 2g proteine, 9g glucide, 15g grăsimi, 7g fibre și 150cal). În plus, are fitosteroli care scad colesterolul din sânge și antioxidanți similari cu cei din broccoli.
Guacamole este celebra pastă făcută din avocado cu ceapă, usturoi, roșii, pătrunjel/coriandru și ardei iute. Este un sos delicios nu doar pentru chips-uri, ci și pentru legumele proaspete, brânzeturi sau preparatele din pește și carne.
Concluzia: avocado este pe cât de versatil, pe atât de nutritiv. Singura grijă trebuie să fie legată de cantitate, pentru că în alimentația noastră avocado nu are rol de fruct, ci rol de unt-fie el și vegetal
P. S. Atenție, e foarte bogat în taninuri ce oxidează în contact cu aerul și devin amare la încălzire, deci avocado se mănâncă crud!!”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Instagram.