Oul este un aliment de bază, fiind inclus într-o dietă sănătoasă și ideal la micul dejun. Cu toate acestea, consumul în exces de ouă favorizează apariția unor probleme de sănătate cum ar fi creșterea colesterolului, dar acesta nu este singurul risc, indică cercetările.
Astfel că persoanele includ în meniul zilnic cel puțin 50 de grame de ouă, echivalentul unui ou, prezintă un risc cu 60% mai mare de a face diabet, indică un studiu recent realizat de specialiști de la Universitatea din Australia de Sud, în colaborare cu China Medical University și Universitatea din Qatar, publicat în Cambridge University Pres.
Astfel, în cadrul cercetării au fost monitorizați 8.500 de adulți chinezi cu vârsta medie de 50 de ani, în perioada 1991 și 2009. De altfel, oamenii de știință au plecat de la o realitate din China, acolo unde regimul alimentar tradițional, format din legume și cereale a fost înlocuit cu o dietă care este bogată în carne și în alimente procesate.
Este cunoscut faptul că o astfel de alimentație favorizează apariția diabetului de tip. În China, 11% din populaţie are prediabet sau diabet. Specialiştii au mai urmărit și în ce măsură consumul de ouă are o prevalenţă asupra apariţiei bolii. Iar în perioada studiată, consumul de ouă s-a dublat, observându-se că un consum ridicat de ouă, peste 38 de grame pe zi, a crescut riscul de a face diabet cu aproximativ 25%. În situația celor care au consumat zilnic un ou, adică echivalentul a 50 de grame, riscul de a face boala a crescut cu 60%.
Colesterolul este un element esențial pentru funcționarea organismului. Dar dacă acesta depășește anumite valori, pot să apară probleme de sănătate. Medicii spun că colesterolul mărit este una dintre principalele cauze de apariție a bolilor cardiovasculare. De asemenea, un nivel crescut de colesterol este asimptomatic, în sensul că nu există simptome, drept urmare persoana în cauză nu știe că ar putea avea o problemă sau că se află în situație de risc.
Prin urmare, persoana în cauză trebuie să facă analize de sânge în mod regulat. Factorii care pot crește colesterolul din sânge sunt: regimmul alimentar nesănătos, sedentarismul, obzeitatea, fumatul, bolile de ficat sau hipotiroidismul, moștenirea genetică, dar și anumite medicamente. Însă principalii factori de risc pentru cresterea colesterolului sunt: fumatul, ereditatea, diabetul zaharat de tip 2, boala arterială periferică, hipertensiunea arteriala, vârsta – 45 de ani la bărbați si 55 de ani la femei. Un set de analize de sânge vă poate arăta ce nivel are colesterolul vostru.