Ciorba de varză murată este populară în bucătăria rusă, poloneză, slovacă și ucraineană. Printre variantele existente în cărțile de bucate se numără și una cu ciuperci.
Ciorba de varză este cunoscută sub numele de kapuśniak sau kwaśnica în poloneză, kapustnica în slovacă și капусняк (kapusnyak) în ucraineană. Se găsește și în bucătăria cehă (cehă: zelňačka sau zelná polévka), germană (germană: Kohlsuppe sau Krautsuppe), franceză (franceză: soupe aux choux), bucătăria finlandeză (kaalikeitto) și suedeză (suedeză: kålsoppa).
Supa de varză suedeză este de obicei făcută din varză albă, care este rumenită înainte de a fi fiartă, condimentată cu cantități generoase de ienibahar și uneori servită cu chiftele. O altă variantă de supă numită shchi (rusă: щи) este un fel de mâncare tradițional în Rusia. Supa de varză murată se numește ”shchi acru”, spre deosebire de ”shchi de varză proaspătă”.
În cea mai mare parte din Letonia supa de varză murată (în letonă: skābu kāpost zupa) se face cu varză murată, cartofi, morcovi și fulgi de porumb sau ovăz, dar în regiunea din Latgale se folosește doar varză și bacon.
Taie zarzavaturile cubulețe, numai cartofii fă-i felii mai groase pe lungime, după preferință. Taie mărunt ceapa și varza fideluță. Călește în uleiul încins ceapa și zarzavturile, apoi adaugă varza și aproximativ 150 de mililitri de apă fierbinte. Lasă totul să fiarbă timp de 15 minute la foc potrivit. Completează cu aproximativ un litru și jumătate de apă caldă după ce scade. Când dă în fiert, adaugă bulionul, cimbrul, nucșoara, sarea și piperul după gust și lasă să fiarbă încă 5 minute din acest punct. Preparatul se sevește fierbinte, garnisit cu mărar verde.
Varza murată scursă și tocată se gătește în apă cu carne de porc tocată, bucăți de kiełbasa și un pic de sare până când carnea este aproape fragedă. Ulterior, se adaugă morcovii tăiați și fierți. Se pot adăuga pastă de roșii și condimente. În unele regiuni, supa este servită cu făină și unt adăugat. Kapuśniak se servește fierbinte, în unele regiuni cu smântână și presărat cu pătrunjel tocat și mărar.