Florin Cîțu a realizat că România stă pe un butoi de pulbere în ceea ceprivește economia. Până acum, ministrul Finanțelor Publice s-a îmbătat cu apă rece. Florin Cîțu, a declarat de mai multe ori în ultimele zile că firmele au plătit la buget mai mult decât în anul 2020, însă execuția bugetară îl contrazice grav. Veniturile strict din taxe și impozite ale statului sunt mai mici decât anul trecut, urmând firesc ceea ce se întâmplă în economie.
Veniturile fiscale la 9 luni, cele care arată strict câți bani a încasat statul din taxele din economie, erau cu 5,6% mai mici decât în 2019, respectiv 105 miliarde de lei, față de 113 miliarde în 2019.
Asta reiese din execuția bugetului general consolidat publicat de ministerul de Finanțe. Situația este asemnătoare și la 10 luni, execuția Ministerului Finanțelor aratând venituri de 116,6 miliarde de leiDe asemenea, veniturile fiscale anul trecut la aceeași data erau de 130,2 miliarde de lei.
Până la publicarea următoarei execuții bugetare, situația arată că veniturile din taxe și impozite ale statului s-au micșorat cu aproximativ 10%, ceea ce este un șoc destul de mare, care poate genera o rectificare bugetară de urgență.
Cu toate astea, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, susține că firmele au declarat încasări mai mari faţă de anul trecut și că acestă situaţie este consecinţa procesului de digitalizare început la ANAF.
Altfel, Florin Cîțu a recunoscut de curând că rectificarea bugetară e făcută pe ultima sută de metri a anului nu numai pentru a suplimenta cheltuielile din Sănătate, ci și pentru că veniturile statului sunt mai mici decât la estimarea precedentă a rectificării, care a avut loc în vară.
În plus, Comisia Europeană a scris guvernului României că autorităţile trebuie să analizeze noi acţiuni structurale substanţiale pe partea de venituri. Astfel, ministrul Finanțelor a argumentat că creșterea deficitului bugetar urmează firesc contracției economice.
La începutul anului era în buget o estimare a creșterii economice de 4,2%, acum ne aflăm în fața unei contracții de 4,2%. O diferență de 8%, care se vede, normal, și în deficit, a spus ministrul.
În ciuda mesajelor pozitive repetate ale lui Florin Cîțu, privind conformarea contribuabililor și depășirea încasărilor de anul trecut, Acesta a recunoscut înainte de publicarea proiectului de rectificare că estimează că nu va mai încasa 4,2 miliarde de lei în ce a mai rămas din acest an.
De asemenea, acesta uită de scăderea economică și găsește că această neîncasare vine ca urmare a deciziei ca operatorii care au acumulat datorii în perioada de la începutul stării de urgență până la 25 octombrie să poată să reeșaloneze datoriile pe următoarele 12 luni.
Economia României a crescut cu 5,6% în al treilea trimestru, în urma relaxării măsurilor de combatere a coronavirusului, cifră care însă ne situează în coada ritmurilor de creștere din Europa, multe state având creșteri compuse din două cifre.