Sudoku este un joc destul de vechi ce datează tocmai din 1979. Provine din Japonia și se traduce „cifră unică”. Este un joc de tip grilă inspirat din problema celor 36 de ofițeri a lui Leonhard Euler și pătratul latin. Scopul jocului este să umpli o grilă cu numere de la 1 la 9, unele cifre fiind dispuse deja de grilă, respectând anumite condiții.
Pe lângă citit, tipuri de puzzle încrucișat, și scris, sudoku este un joc ce stimulează foarte mult creierul, într-un sens pozitiv. Poate încetini apariția unor boli, precum Alzheimer. Pe lângă toate acestea, reprezintă un stimul excelent pentru creier și poate fi și relaxant.
Prima dată când vei încerca un astfel de joc, vei observa că ai în fața ta un pătrat de nouă pe nouă căsuțe, subdivizat în același număr de pătrate identice, acestea se numesc regiuni. Regula jocului este foarte simplă și pe înțelesul tuturor. Fiecare coloană, regiune sau rând nu trebuie să conțină decât o singură dată cifrele de la unu la nouă. În alte cuvinte, fiecare ansamblu trebuie să conțină cifrele de la unu la nouă o singură dată.
Ceea ce face special acest joc este complexitatea soluțiilor dar și simplitatea regulilor. De cele mai multe ori, grilele au un nivel de dificultate indicat, iar cel ce le postează, indică și un tip de rezolvare.
Foarte mulți profesori recomandă jocul pentru gândirea logică. În acest caz, nivelul de dificultate poate fi adaptat în funcție de cine joacă. De cele mai multe ori, grilele sunt publicate în ziare sau pot fi găsite și pe anumite site-uri din mediul online.
Cele mai cunoscute sunt grilele clasice. Cu toate acestea, există mai multe variante precum:
De cele mai multe ori, atunci când găsiți o grilă de sudoku, dificultatea este precizată. Ea este calculată în funcție de ușurința de rezolvare printr-o metodă logică. Grilele ce au un număr mic de cifre sunt ușor de rezolvat. Cele ce au un număr mai mare de căsuțe ce trebuie completate, au un grad de dificultate mai ridicat.
O mulțime de factori influențează dificultatea unui joc, iată câteva:
Grila a fost concepută de un matematician finlandez, Arto Inkala. Inkala spune că este o grilă foarte grea iar jucătorii ce încearcă să o termine trebuie să gândească cu 10 mutări în avans, pentru a plasa cifra potrivită în grilă.
Matematicianul spune că sunt foarte multe variante ale acestui joc încât este greu de spus dacă el a creat cel mai greu sudoku din lume. Acesta crede că cea mai grea grilă nu a fost încă descoperită. Mai jos, aveți și rezolvarea grilei.