Guvernarea PSD-ALDE continuă să fie foarte mândră de realizările sale fiscale cu consecințe dezastruoase. Pe hârtie, au mărit pensiile și salariul minim pe economie. În practic, nu durează mult să-ți dai seama de consecințele dezastruoase ale măsurilor populiste.
Sună bine să spui că ai mărit salariul minim pe economie. Pare că ai ajutat clasa de jos să-și îmbunătățească condițiile precare de trai. Din păcate, măsurile fiscale din ultimii doi au făcut ca mai multe familii sărace din România să nu-și mai permită costurile aferente grădiniței pentru un copil.
Legea din România prevede un ajutor lunar de 50 de lei pentru părinții nevoiași care au copii de grădiniță. Din păcate, jumătate dintre cei care beneficiau de acea sumă nu mai au dreptul să o primească deoarece, în teorie, câștigă mai mult decât în trecut. Întregul set de circumstanțe este unul penibil, iar consecințele sunt mai grave ca niciodată pentru copiii săraci din România.
Parlamentarii de la toate partidele au cerut ca ajutorul de grădiniță să crească la 100 lei, iar plafonul de venituri să fie mărit până la suma de 530 de lei pentru fiecare membru al familiei. Din păcate, procesul din spatele unor astfel de modificări este foarte lent.
Cei de la Știrile Pro TV au atras atenția asupra cazului lui Iosif din Budila, de lângă Brașov. Anul trecut, părinții și-au permis să-l ducă la grădiniță pentru că primeau de la stat un tichet de 50 de lei pe care îl foloseau pentru achiziția de haine și încălțăminte. Din cauza măsurilor populiste ale PSD-ALDE, nu mai are acces la acea sumă, că i-au crescut veniturile după mărirea salariului minim și mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat.
“Mi-au tăiat şi bonuri şi supliment şi tot…ce să mai”, spune tatăl copilului. Cu 900 de lei ar trebui să hrănească 5 oameni. “De tichetul de 50 de lei îi luăm lui mâncare, ca să am în frigider să pun, îi luăm de încălţat, îi mai luăm ceva”, a adăugat bunica lui Iosif.
“Iniţial am început cu 9 grupe, când s-a implementat legea, şi acum am rămas la opt grupe. Ni s-a redus o grupă de anul trecut. Şi riscăm să ni se mai reducă una din toamnă”, a explicat Simona Cristea, asistent social în cadrul proiectului pentru ajutarea copiilor din Budila.