Suculente, aromate şi foarte gustoase, aceste fructe sunt îndrăgite de toată lumea şi au o grămadă de beneficii miraculoase pentru creier, inimă sau digestie. În plus, este sezonul lor, aşa că nu ai nicio scuză pentru care să nu le consumi în cantităţi cât mai mari.
Sunt parfumate, suculente şi pline de vitamine iar cel mai bun sezon de a le consuma a sosit. Cum portocalele din Grecia, Italia şi Spania se coc în această lună, a sosit momentul să inunzi casa cu parfumul lor minunat, care ne aduce mereu aminte de Crăciunul din copilărie. Unde mai pui că sunt şi sărace în calorii, lucru care le face perfecte şi pentru cei care doresc să slăbească?!
Pentru a înţelege de ce sunt atât de sănătoase, este important să ştii, în primul rând, că o singură portocală conţine peste 170 de substanţe fitochimice şi 60 de flavonoide, compuşi cu efecte antiinflamatoare şi antioxidante nemaipomenite. Conform unui studiu realizat recent de American Heart Association, dacă mănânci în fiecare zi câte un astfel de fruct, reduci cu până 20% riscul de accident vascular, dar şi de leucemie.
De asemenea, fiind o sursă uriaşă de vitamina C, portocalele ajută la combaterea radicalilor liberi responsabili de instalarea cancerului. Fibrele, potasiul şi colina sunt substanţe care contribuie la menţinerea stării generale de sănătate, iar conţinutul de potasiu previne pierderea masei musculare, atacul cerebral, menţine sănătatea oaselor şi reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi.
Deşi nu te-ai fi gândit niciodată, portocalele sunt o minune pentru piele. Datorită antioxidanţilor şi vitaminei C, acestea încetinesc îmbătrânirea şi oferă un aspect sănătos tenului. Şi ochii “îţi vor mulţumi” pentru consumul acestor citrice. Motivul?! Conţinutul important de vitamina A şi potasiu ajută aceste organe să îmbătrânească mult mai încet.
Un alt lucru important pe care trebuie să îl cunoşti despre minunatele fructe portocalii este faptul că protejează creierul datorită acidului folit prezent în ele. Mai mult, fiind o sursă importantă de fibre, acestea ajută digestia. În cazul în care acneea îţi dă mari bătăi de cap, consumă, desigur, portocale, pentru că acestea reduc inflamaţia şi îmbunătăţesc aspectul pielii. În plus, acidul citric are efecte exfoliante, înlăturând astfel celulele moarte de la suprafaţa pielii.