Prunele sunt mereu la mare căutare în rândul gospodinelor care fac rețetă de dulceață, dar și de către bărbații care vor să producă cantități importante de rachiu.
Prin urmare, dulceața sau gemul de prune sunt ideale pentru deserturi, fiind foarte apreciate de copii. Cum sezonul rece se apropie, gospodinele pregăteasc bunătățile de iarnă pentru cămară.
– 2 kg prune
– 800 g zahăr
– zahăr vanilat sau esenţă de vanilie (opţional)
La început, se spală și se curăță prunele de sâmburi și codițe, după care se lasă 2-3 ore la frigider. Într-o cratiță, se pun ulterior prunele și se presară deasupra cu zahăr împreuna cu zahărul vanilat sau esența de vanilie.
Mai întâi, prunele se vor pune la fiert, la foc mare, după care se lasă la foc potrivit. În compoziția de prune se amestecă cu o lingură de lemn î așa fel încât să nu se prindă de cratiță, cel mai important fiind fundul vasului. Se lasă apoi gemul la fiert până când se leagă. Se testează din când în când o linguriță de gem care se pune pe farfurie. Dacă gemul se desface ușor în bucățele mici, atunci înseamnă că nu este suficient de bine fiert, motiv pentru care se lasă în continuare la fiert.
Atunci când gemul este fiert complet, se pune în borcane curate și sterilizate. De altfel, borcanele trebuie să fie închise perfect și se lasă timp de 5 minute cu capul în jos, după care se vor lăsa la răcit pentru ca mai apoi să fie așezate în cămară. Acum, rețeta de gem de prune este pregătită și poate fi depozitată în cămară pe toată perioada iernii. Apoi, gemul poate fi consumat în diferite ocazii și sub diferite forme. Unii îl consumă pe pâine, în timp ce alții îl folosesc la înghețată, clătite sau alte deserturi. Așadar, un gem de prune în cămară este mereu bine venit, iar preparea lui nu este deloc grea.
Prunele sunt fructe cu un conținut ridicat de vitamine și minerale ce aduc multiple beneficii sănătății. Fie că sunt consumate în stare proaspătă sau în diverse rețete sănătoase, prunele sunt recomandate persoanelor ce suferă de afecțiuni hepatice și biliare, dar și pentru reglarea tranzitului intestinal. Consumate atât în stare pură, cât și uscate, prunele sunt fructe ce conțin doi fitonutrienți unici, neoclorogenic și acid clorogenic, niște substanțe antioxidante puternice, care distrug radicalii liberi ce atacă celulele umane.