Este surprinzător de gustoasă și ușor de preparat. Astfel că dulceața de morcovi este un desert foarte savuros. Deci, cine s-ar fi gândit că din legumele pe care de obicei le punem în ciorbă iese un deliciu absolut?
Iată cum prepari dulceața de morcovi și de ce ingrediente ai nevoie.
Ingrediente:
Se taie morcovii rondele şi se pun la fiert, aşa încât să fie acoperiţi de apă. Se lasă la foc mic, iar când au încep să fiarbă, se amestecă până devin ca o pastă de piure. Se adaugă apoi zahărul, sucul de de la patru lămâi, dar şi coaja rasă de la două lămâi. Se amestecă compoziţia până devine ca un gem, apoi se pun deasupra migdalele prăjite şi coniacul, continuând să fie amestecate şi după ce ai luat-o de pe aragaz. După ce compozița s-a răcit, o poţi pune în borcane. Apoi, le fierbi în bain marie. După ce s-a răcit, poţi pregăti și compoziţia pentru clătite. Trucul nețtiut de gospodine este că morcovii se rad de coajă.
De precizat este că morcovul este sinonim cu sănătatea ochilor și a vederii. Datorită conținutul ridicat de betacaroten (pe care organismul îl transformă în vitamina A), consumul morcovilor previne și chiar ameliorează nictalopia, o afecțiune care se manifestă prin incapacitatea de a vedea noaptea oriîn situații de luminozitate redusă.
Morcovii au început să fie cultivați abia în secolul al XVI-lea de agricultorii olandezi, în condițiile în care făcea deja parte din alimentația oamenilor de mii de ani.
De menționat este că morcovii nu au fost, și totodată nici nu sunt până în ziua de azi numai de culoare portocalie. Acest soi este cel mai cunoscut întrucât este soiul cultivat în Occident, pe când în partea asiatică, mai popular este morcovul mov. Însă portocaliu și mov nu sunt singurele culori specifice acestor legume rădăcinoase, deoarece în lume sunt cultivați inclusiv morcovi roșii și galbeni.
De altfel, existența acestor soiuri, dar și a nuanțelor specifice este explicată prin antioxidanții din compoziție; așadar, morcovii portocalii conțin mai mult betacaroten, cei mov conțin antocianine, cei roșii licopen, iar morcovii galbeni au un conținut mai mare de luteină.
Morcovul este astfel o sursă bogată nu doar de betacaroten ci și de apă, ce se regăsește într-o proporție de 86% – 95%. Consumul morcovilor, dar și a alimentelor care sunt bogate în vitamina A reprezintă cea mai simplă metodă prin care poți avea grijă de ochii tăi.