Primarii municipali din țară împart milioane de lei bisericilor pe care le au în județe. Metoda este legală, banii sunt dați de către Guvern, iar acești bani sunt, evident, de la contribuabili. Problema e că acești bani nu sunt împărțiți întotdeauna după criterii obiective diferitelor culte din județe.
De regulă, rămâne la latitudinea primarilor să decidă cum împart banii pe care-i primesc de la stat pentru culte. În mod normal, suma primită trebuie împărțită în funcție de necesități, dar, sub nicio formă, n-ar trebui distribuiți în funcție de afinitățile, relațiile sau apartenența religioasă pe care o au primarii și consilierii săi.
Cotidianul ebihoreanul.ro atrage atenția că exact asta se întâmplă în județul Bihor, unde șefii Consiliului Județean au împărțit banii pentru culte în funcție de apartenența lor religioasă. În cazul lor, ei sunt penticostali.
În Bihor activează următoarele Biserici: ortodoxă, romano-catolică, greco-catolică, penticostală, luterană, unitariană și alte biserici reformate. Modul în care au fost împărțite cele 2,2 milioane de lei este greu de înțeles la prima vedere.
Evident, Biserica Ortodoxă a primit cel mai mult, poate și pentru că este confesiunea majoritară în județ și pentru că e reprezentanta religiei oficiale.
Această împărțeală, făcută parcă de frica lui Dumnezeu, a avut loc marți, 18 iunie, în cadrul unei ședințe a Consiliului Județean.
Astfel, din cele 2,2 milioane de lei, 87 de parohii și mănăstiri ortodoxe au primit puțin peste un milion de lei, iar Episcopia Ortodoxă, 150.000 de lei. Episcopia Romano-Catolică a primit 230.000 de lei de la bugetul județului.
Imediat după acestea însă, cele doar 19 biserici penticostale din Bihor au primit în total 20.000 de lei, în timp ce din întreaga Episcopie Greco-Catolică, doar parohia din Băiţa va beneficia de 10.000 lei. Deci, de două ori mai puțin decât penticostalii care sunt mult mai puțini decât greco-catolicii.
Până și cele trei biserici baptiste au primit 40.000 de lei.
Sursa citată precizează că șefii Consiliului Județean sunt de religie penticostală și s-ar putea să nu fie deloc o întâmplare faptul că au primit o sumă atât de mare.
În concluzie, cam aceștia sunt banii pe care-i „învârt” bisericile, indiferent de cult.