Hotel de lux deținut de Biserica Ortodoxă – camuflat în bloc pentru săraci. Cum își umple Patriarhul Daniel buzunarele cu…

Hotel de lux deținut de Biserica Ortodoxă – camuflat în bloc pentru săraci. Cum își umple Patriarhul Daniel buzunarele cu…

Biserica Ortodoxă și-a făcut hotel de lux în blocul primit gratis de la stat ca să ajute săracii. Jurnaliştii de investigaţie ai publicației online „Să fie lumină” au descoperit afacerea.

Ei arată că blocul de 8 etaje din Piaţa Unirii este folosit ca un hotel de 4 stele. Alte spaţii din bloc sunt închiriate pentru câteva fii de euro fiecare.

Situat la doi paşi de Catedrala Patriarhală, blocul a fost primit gratis de stat. Condiția: ar fi trebuit să găzduiască spații administrative necesare Patriarhiei ortodoxe. De asemenea, în respectivele spații ar ar fi trebuit să se desfășoare activități de asistenţă socială, de ajutorare a persoanelor nevoiașe.

Hotelul de 4 stele deținut de Biserica Ortodoxă care trebuia să fie bloc pentru săraci

Hotelul ocupă, potrivit investigației amintite, una dintre cele două scări ale blocului cu opt etaje. Pe clădire este este afișat numele firmei, „Basilica”, ce aparține Patriarhiei.

În scara a doua, se află mai multe birouri ale Bisericii Ortodoxe și câteva companii private. Acolo au fost deschise sediile unui cabinet de avocatură şi al unui dealer de ceasuri.

„Camuflat izbăvitor sub denumirea „Centrul social cultural Sfântul Andrei”, hotelul aduce bani frumoşi Patriarhiei. La fel şi restul spaţiilor de birouri închiriate în blocul binecuvântat. De ce acest camuflaj? Pe scurt, pentru că Biserica este obligată legal să păstreze destinaţia spirituală / administrativă / educaţională / de asistenţă socială a clădirii transmise de statul român, fără plată, în proprietatea BOR. Dar Biserica doar simulează că ar respecta acest amendament – în realitate, blocul din buricul Capitalei este exploatat comercial, rotunjind veniturile instituţiei de cult.” Publicația „Să fie lumină”

Foto: Publicația online de investigații „Să fie lumină”

Ce se știe despre blocul făcut cadou de Guvern Patriarhiei

Blocul de la Unirii, situat la poalele dealului Patriarhiei, este evaluat la aproximativ 15 milioane de euro.

A fost concesionat în 2010 printr-o decizie a Guvernului condus de Emil Boc.

Hotarârea guvernului prevedea că, timp de 30 de ani, Patriarhia Română nu ar trebui să-i schimbe destinația. Potrivit documentului, dacă destinația este schimbată, actul devine nul.

Foto: Publicația online de investigații „Să fie lumină”
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI